HBOR će zbog Agrokora na Upravni sud

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2017. u 08:00
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Povjerenica za informiranje traži da objave podatke o kreditima, oni će se žaliti.

Dok se skriveni troškovi i obveze Agrokora razotkrivaju u milijardama, svoj će obol transparentnosti, izgledno je, dati i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Povjerenica za informiranje Anamarija Musa naložila je HBOR-u da dostavi popis svih klijenata koje je kreditirao u prvih šest mjeseci 2017. i iznose kredita, a među njima je i onaj Agrokoru od 48 milijuna eura za “pripremu izvoza” iz prosinca, mjesec dana prije nego li je Tamara Perko preuzela kormilo banke.

Tim rješenjem Musa je odbacila HBOR-ovu odbijenicu poduzetniku Hrvoju Šimiću koji je te podatke tražio argumentirajući da HBOR nije kreditna institucija i da se na njega ne može primjenjivati institut bankovne tajne ako upravlja javnim novcem. HBOR je pak smatrao da “žalitelj zloupotrebljava pravo na pristup informacijama”. Iz HBOR-a su nam potvrdili da će se na rješenje od 31. kolovoza žaliti Upravnom sudu pa se sve do okončanja postupka, koji može potrajati godinu, dvije, neće znati detalji koga je HBOR kreditirao.

“Budući da informacije o raspolaganju javnim sredstvima moraju biti dostupne javnosti i bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa, ne može se razmatrati pitanje žaliteljeve zloupotrebe prava na pristup informacijama”, presudila je Musa smatrajući da o informacije o klijentima s iznosom kredita, moraju biti automatski dostupne. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Netko is HBORa bi trebao u zatvor jer su odobravali kredite firmi koja je tehnicki u bankrotu.

Kolega, jel ikada za toranj bio ijedan natjecaj? Politika, rodbina, kumovi, stranke, sinovi… svi su zaposljavani na slijepo, dok oni koji nisu povezani, moraju po kruh u Njemacku i dalje. Nama odlaze sposobni, hrabri, a ostaju uhljebi, nepsosobni i oni koji ne mogu otici vise. Negativna selekcija se ubrzava.

Netko is HBORa bi trebao u zatvor jer su odobravali kredite firmi koja je tehnicki u bankrotu.

New Report

Close