Hajduk lokalcima otvara put do potpora od 330 milijuna eura

Autor: Saša Paparella , 25. siječanj 2017. u 15:40
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Pozivam HNS te ostale hrvatske klubove da započnu sličnu inicijativu, poručuje čelnik Hajduka Ivan Kos.

HNK Hajduk pokrenuo je inicijativu za razvijanje nogometne infrastrukture u Dalmaciji, i to bespovratnim sredstvima iz EU. Hajdukovci su pozvali predstavnike naselja do 5000 stanovnika, trgovačkih društava u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave  kao i javnih ustanova neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, da apliciraju na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.- 2020., a koji godišnje na raspolaganju ima 330 milijuna eura.

Prva informativna radionica o tome kako se mogu uključiti i aplicirati održat će se na u Poljud danas. Besplatna je, a Hajduk je osigurao stručnjake iz tvrtke Tim4pin, s višegodišnjim iskustvom u prijavi i provedbi sličnih projekata. "Vjerujemo u uspjeh, a ako izgradimo jedan, tri ili pet nogometnih igrališta, bit ćemo zadovoljni. Pozivam HNS te ostale hrvatske klubove da započnu sličnu inicijativu u svojoj sredini kako bismo zajedno popravili trenutno stanje i riješili jedan od gorućih problema u hrvatskom nogometu. Sigurni smo kako će ova inicijativa dugoročno rezultirati novim terenima i infrastrukturom koja će mlađim naraštajima pružiti adekvatnu mogućnost za razvoj i napredovanje. Postoje jasni kriteriji koji trebaju biti zadovoljeni da bi EU odobrila sredstva, a potreban je i ozbiljan trud te profesionalni pristup. Pružimo priliku mladima u svakoj sredini da se bave sportom pod jednakim uvjetima i mogućnostima za svakog", izjavio je Ivan Kos, predsjednik Uprave Hajduka.  

U sklopu radionica, stručnjaci će osim informiranja i osposobljavanja polaznika pripremiti i prijaviti najmanje pet  projekata opremanja ili izgradnje sportske građevine za dodjelu potpore kroz podmjeru  pod nazivom Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu,  te pružiti potporu u provedi i izvještavanju za odobrene projekte."Ovo je samo prva u nizu inicijativa kojom Hajduk želi potaknuti pozitivne promjene te olakšati put do nove i adekvatne infrastrukture svim jedinicama lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji", naglašavaju u klubu.

Jedna od zainteresiranih je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.  "Još se nismo prijavili za ta sredstva, ali predstavili bismo naš plan izmještanja sportske zone iz Supetra u obližnja Mirca. Tamo smo se uknjižili na više od 40.000 kvadrata zemljišta, a napravili smo i idejni projekt. Teren u Supetru više ne zadovoljava potrebe našeg NK Jadran. Prva faza stoji 10 mil. kuna. U drugoj je predviđen još jedan sportski teren i dva teniska", kaže gradonačelnica. Na pitanje računa li da bi se u novom sportskom centru mogle organizirati  i pripreme sportaša s kopna, odgovara: "Cilj je u prvoj fazi sportsko igralište s tribinama i zgradom za nogometne klubove u Supetru, ali naravno i za neke ozbiljnije pripreme". Priključivanje Hajdukovoj inicijativi bilo bi samo nastavak ulaganja, jer Supetar je po izdvajanju za sport drugi grad u Hrvatskoj, a lani su otvorili dugoočekivanu dvoranu vrijednu više od 25 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close