Gura nove ljekarne na moru, struka na nogama

Autor: Marija Crnjak , 07. srpanj 2016. u 13:48
Ministarstvo se poziva na bolju dostupnost/Miranda Cikotić/PIXSELL

U Ministarstvu zdravlja kažu da bi se moglo otvoriti 20 ljekarni, no ne objašnjavaju kako su došli do te brojke.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić u javnu raspravu je pustio izmjene pravilnika kojima želi omogućiti otvaranje novih ljekarni u turističkim mjestima po ključu broja noćenja, što je na noge podiglo struku i poduzetnike. Tvrde da se radi o opasnom potezu kojim će se urušiti ljekarnička mreža i narušiti kvaliteta usluge, razviti nelojalna konkurencija te ozbiljno ugroziti poslovanje ionako nisko profitabilnih ljekarni koje životare izvan turističke sezone.

 

Herceg

Nema nove vrijednosti, netko će izgubiti samo zato da bi netko drugi dobio.

Stoga traže povlačenje predloženih promjena i sastanak s ministrom koji ih uopće nije prethodno konzultirao o svojim idejama, kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore (HLJK). "Predloženo osnivanje ljekarni ne može i neće promijeniti i poboljšati dostupnost ljekarničke skrbi, već će dovesti do rušenja dobro organizirane ljekarničke mreže, koja unatoč lošim ekonomskim uvjetima i neplaćanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jamči i dostupnost i kvalitetu. Očito se ovim izmjenama pogoduje privatnim interesima pojedinaca", upozorava Portolan.

Kako je poznato, temeljem važećeg Pravilnika o osnivanju novih ljekarni, nova ljekarna može se otvoriti ako udovoljava kriteriju broja osiguranika u gradu ili općini te međusobne udaljenosti koja ne smije biti manja od 300 ili 500 metara, ovisno o naseljenosti. Mreža je ustanovljena kako bi se uskladili javni i poduzetnički interesi jer ljekarne veći dio prihoda ostvaruju od lijekova na recept s niskom naknadom. U Hrvatskoj tako posluje oko 1200 ljekarni, a temeljem Nakićeva novog kriterija omogućit će se otvaranje još stotinjak, najviše na području Istre. Nakić, naime, predlaže da se svaka nova ljekarna može otvoriti u gradu ili općini u kojoj je u prethodnoj kalendarskoj godini bilo ostvareno najmanje 500.000 turističkih noćenja te ako je ispunjen uvjet međusobne udaljenosti od najbliže postojeće ljekarne od najmanje 300 metara.

 

1200ljekarni

posluje u Hrvatskoj

Tako bi se u Rovinju, u kojem je lani ostvareno 3,1 milijun noćenja, na postojećih pet moglo otvoriti još čak šest ljekarni, u Poreču još pet, na otoku Krku šest novih ljekarni, u Novalji dvije, Zadru i Šibeniku po tri. Komora navodi primjer općine Medulin, koja ima tek 6832 osigurane osobe, a na postojeće tri ljekarne tamo bi ih se temeljem broja noćenja u 2015. moglo otvoriti još pet. U Ministarstvu zdravlja, doduše, smatraju da bi se novim pravilima moglo otvoriti tek 20 ljekarni, no ne objašnjavaju kako su do navedene brojke došli. U odgovoru na brojne kritike struke pozivaju se na argument dostupnosti usluge, te podsjećaju na snažan turistički rast Hrvatske u prošloj godini.

"Potrebno je omogućiti još veću dostupnost ljekarničke skrbi na područjima koja ostvaruju izuzetno veliki broj turističkih noćenja, te je slijedom navedenog predložena dopuna kriterija za osnivanje ljekarni. S obzirom na upite iz turističkih središta te podatke koje smo dobili iz turističkih zajednica o broju noćenja, iskazala se potreba za mogućnošću otvaranja ljekarni sukladno navedenom povećanom broju noćenja", pojašnjavaju svoju odluku. 

Na granici rentabilnosti
No što kad turisti, koji se većinom zadržavaju najdulje tri mjeseca, odu? "Poveća li se broj ljekarničkih jedinica, one neće imati status sezonske djelatnosti već stalne, pa će svojim djelovanjem nelojalno konkurirati postojećem broju ljekarni, čiji je ekonomski opstanak ionako ugrožen. Naime, ljekarne posluju na granici rentabiliteta jer im cijenu usluge određuje HZZO, iz iznimke koje kapitaliziraju dobar geografski položaj", ističe Ivan Gabrilo iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu.

 

Portolan

Srušit će se organizirana ljekarnička mreža. Pogoduje se očito privatnim interesima pojedinaca.

U Ministarstvu napominju kako se radi samo o otvaranju mogućnosti za otvaranjem novih ljekarni, dakle, na poduzetniku ostaje procjena o tome da li je isplativo ulaganje. "Pri izradi procjene isplativosti bi trebao voditi brigu i o cjelogodišnjem poslovanju određene lokacije za ljekarnu. Po procjenama se očekuje da bi u sljedećih nekoliko godina, donošenjem ovakvih izmjena, broj novootvorenih ljekarni porastao za 20-tak pa smatramo kako se radi o minimalnom utjecaju na tržište", smatraju u Ministarstvu. Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, u čijem sastavu posluje ljekarnički lanac Prima Pharma, navodi kako argument dostupnosti ne može biti opravdan, te smatra da se tu krije nešto drugo. 

'Nisu sagledali posljedice'
"Ovakva odluka neće donijeti neku novu vrijednost, već će netko izgubiti samo zato da bi netko drugi dobio. Važeća regulativa osigurala je dostupnost ljekarničke usluge i to ne može biti argument. Država pritom mora voditi računa da su županije osnivači 350 ljekarni, čije će poslovanje biti ozbiljno ugroženo, pogotovo u gradovima kao što su Zadar, Šibenik, Rijeka, Split, Dubrovnik. Stoga se vidi kako donositelji ove odluke nisu sagledali posljedice koje će ona izazvati", kaže Herceg. 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Zamislite LJEKARNU PUNU PACIJENATA.

Na jednom šalteru dugačak red…………..Na drugom šalteru – nikoga.

Magistar izdaje lijekove, jer svi kompjuteri imaju ČITAČE KARTICA………..no, samo jedan je rezerviran
za magistre farmacije.

Dođe trgovački putnik. Magistran ode u kancelariju -razgovarati 30 minuta.. Tko radi za njenim šalterom? DRugi magistar ???? NE! Farmaceutski tehničar. ZAŠTO? Zato jer bi 90 % ljekarni
bankrotiralo- kad bi imali magistre u smjenama – za takve zamjene i sl…

Što to znači ? TO ZNAČI- DA RECEPT ZNA PROČITATI I FARM TEHNIČAR…..i izdati ga
na KARTICU OD MAGISTRE.

Nakon što obavi razgovor sa Predstavnikom , magistra ide na pauzu. ….. 30 minuta. Tko radi umjesto
nje ? OPET TEHNIČAR.

Nakon pauze magistra ćita narudžbu dobavljačima…. Naručivanje robe internetom ili telefonom traje
60-80 minuta dnevno…Tko radi za to vrijeme ? FARM.TEHNIČAR.

itd itds. Tako cijeli dan….

Koliko je plaća magistri-……. od 8.500,00 – 11.500,00 kuna ovisi..

Koliko je plaća tehničarima ? od ..3.500,00 – 6.500,00 …ovisi…

HZZO- ne dopušta SERIJSKO POVEZIVANJE KOMPJUTERA . Zašto?

S A M O MA G I S T R E mogu raditi na svom kompjuteru…..sa svojom karticom.. ! Š I P A K .

Već duže od 5 godina od kada je uveden CEZIH SUSTAV , predlažemo da se uvede serijsko povezivanje
kartice i svih ternimala u ljekarnama…..a da 1 / magistar / samo K L I K N E izdavanje, nakon što
pogleda pripremljene lijekove i ostalo- na pultu.. Tu prirpemu može napraviti iu tehničar…
Ne samo da može NEGO TO RADE !!! VEĆ DUŽE OD PET GODINA…a mi guramo glavu u pijesak i
pravimo se da to ne vidimo ! I tako je u cijeloj Hrvatskoj.

Napravili smo :
-umjetnu nestašicu radne snage…..
– pokupili za taj stupidan posao …najbolje gimnazijalce u Hrvaskoj
– stvorili ELITU koja zajebava i diktira plaće, Kolektivni ugovor , omalovažava poslodavce, …ucjenjuje
partnere

HZZO je moju predstavku prije par godine – obrazložio mogućom u dogledno vrijeme …?
U međuvremenu smo se oduševili cezih karticama za tehničare, barem za doznake i sl…

Poslušajte poslodavce, molim Vas. Zakonski se ništa ne mijenja, ljekarnik i dalje vrši izdavanje,
tehniički- sav trošak pada na investitore- ljekarnike. Ulaganje je minimalno.
UČINAK ? NEMJERLJIVO POZITIVAN.

Benčić-jur…to sam i mislila…… kupac licence je taj….koji upada…umjesto zatvaranja lokacije/ ljekarne/…uz prethodno odobrenje.

Ovo s ljekarnama je valjda ostatak socrealizma

ja ne kuzim poantu zbog cega bi netko bio zasticen od drzave osim ako nije licki medvjed !
a da onda i sve drugo ogranicimo i vratimo se 50god unazad ?

New Report

Close