Grčić ‘urekao’ industriju, u kolovozu pala šest posto

Autor: Jadranka Dozan , 01. listopad 2014. u 09:56
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić/S.S./PIXSELL

Tek što se potpredsjednik Vlade pohvalio pomacima u industrijskoj proizvodnji, podaci DZS-a su pokazali da se mali rast prema 2013. posve istopio.

Industrijska proizvodnja u kolovozu snažno je pala i prema srpnju i prema lanjskom kolovozu.

Na mjesečnoj razini oslabila je 4,2 posto, dok je na godišnjoj, u odnosu na isti mjesec lani, zabilježen pad od velikih 4,7 posto prema kalendarski prilagođenim podacima, i još većih 6,2 posto prema originalnim podacima (koji se koriste pri izračunu BDP-a). Samo dan prije te objave DZS-a potpredsjednik Vlade Branko Grčić pohvalio se upravo pomacima u industrijskoj proizvodnji. No, ispalo je da ju je 'urekao'. Jer, toliki kolovoski pad poništio je i skroman međugodišnji 'plus' industrijske proizvodnje u dosadašnjem dijelu godine.

 

-0,5posto

manji je obujam proizvodnje u osam mjeseci 2014. nego lani

Prema originalnim podacima, u sedam je mjeseci bila na 0,2 posto rasta, a sad je već u minusu 0,5 posto, dok se prema kalendarski prilagođenim podacima rast od 0,8 posto istopio na 0,2 posto. Analitičari Raiffeisen banke ističu da je veći godišnji pad zadnji put zabilježen prije 15 mjeseci, a veći mjesečni pad još u siječnju 2012. Ipak, računaju da bi 2014. za industriju nakon pet godina pada mogla biti blago pozitivna. Inače, u kolovozu je snažan mjesečni pad snašao i prerađivačku industriju (-6,7%) koja čini oko četiri petine ukupne industrije, a u prvih je sedam mjeseci ublažavala velike godišnje stope pada u rudarstvu i vađenju te opskrbi električnom energijom i plinom.

Te su djelatnosti i u kolovozu na godišnjoj razini zabilježile oveće minuse (23,2 i -9,7%). Broj zaposlenih u industriji na kraju kolovoza manji je za 1,8 posto nego lani, a kako je obujam pao manje, proizvodnost rada ove je godine veća za 1,6 posto. No, najnoviji podaci o obujmu proizvodnje svakako ne djeluju obećavajuće ni u pogledu predznaka BDP-a u trećem kvartalu. 

Komentari (6)
Pogledajte sve



daj maknite više ovog splitskog škovacina zalutalog u hrvatsku Vladu

Ne vridjaj splitske skovacine.
[/quote]
isprika, nije bila namjera vrijeđati poštene ljude

I to su Riječka i Sisačka rafinerija radile.

Za zadnji kvartal neće biti takvih problema.[emo_zloban]


daj maknite više ovog splitskog škovacina zalutalog u hrvatsku Vladu

Ne vridjaj splitske skovacine.

Pad industrijske proizvodnje u kolovozu je uobičajena pojava iz raznih razloga. Ovaj kolovoz je po mnogočemu poseban. Kao glavni uzrok pada ind. proizvodnje nesumnjivo je vrijeme zbog čega je značajno smanjena proizvodnja pića (14.9%) i opskrba električne energije zbog niskih temperatura odnosno male potrošnje energije za rad klima uređaja što je kod nas dominantna potrošnja el. energije u ljetnim mjesecima. Predviđam rast u svim mjesecima do kraja godine i to više od 2%

New Report

Close