Građevinari vape za investicijama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 12:52
Thinkstock

“Građevinarstvo tone, sve je manje velikih projekata, a sve više nesnalaženja na domaćem i regionalnom tržištu, dok se o udaljenijim tržištima i ne razmišlja”.

Dvodnevni Hrvatski graditeljski forum 2014, u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, otvoren je u utorak u ne baš optimističnom ozračju u kojem građevinski inženjeri upozoravaju na krizu građevinske operative zbog izostanka investicija.

Već sam dolazak na ovakve skupove za građevinare je postao luksuz, kazao je glavni i odgovorni urednik časopisa Građevinar Stjepan Lakušić.

"Građevinarstvo tone, sve je manje velikih projekata, a sve više nesnalaženja na domaćem i regionalnom tržištu, dok se o udaljenijim tržištima i ne razmišlja", kaže on, evocirajući da su ta tržišta nekad bila prirodni ambijent za hrvatske građevinare.

Je li prekinut prijenos znanja na mlađe pa je tome zbog toga tako, pita se Lakušić.

Država čini što može kako bi potaknula građevinarstvo, kaže zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir uz ostalo navodeći da su donesena četiri nova zakona – o gradnji, prostornom uređenju, građevinskoj inspekciji i legalizaciji. Ti su propisi, pored drugih aktivnosti države, pridonijeli skraćivanju vremena za izdavanja dozvola za građenje s 317 na prosječnih 30 dana, a to je poguralo Hrvatsku na Doing Business ljestvici, ističe Uhlir.

Po njegovim riječima, kroz novi informacijski sustav se bolje nego do sada upravlja prostorom, a radi se i na strategiji prostornog razvoja i državnom prostornom planu prema kojem bi se investitori i građevinari trebali orijentirati.

Uhlir dodaje da bi za pozitivne investicijske odluke mogao biti važan i budući sustav procjene vrijednosti nekretnina, a posla za građevinare, po njegovu bi mišljenju, moralo biti i na gradilištima financiranim iz fondova EU-a.

Tijekom dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa Hrvatski graditeljski forum 2014 raspravljat će se i o ulozi diplomacije u razvoju građevinarstva, održivom razvoju, upravljanju projektima, obrazovanju i drugim temama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neće ih ni biti. Za koga? Svake godine RH gubi grad veličine Knina zbog katastrofalne demografske situacije a Vlada po tom pitanju koje je najvažnije i za budućnost i ekonomiju ne radi apsolutno ništa.

New Report

Close