Gradimo sindikalni interventni vod solidarnosti, poručili prosvjednici

Autor: Ksenija Puškarić , 22. studeni 2012. u 22:00
Prosvjedovali su članovi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata te povjerenici iz 3. maja, Brodosplita, Dalekovoda, Osječke pivovare, RIZ Odašiljača, Petrokemije.../PIX

Sindikalisti se obrušili na Vladu i objavili da će se boriti za spas svakog radnog mjesta i poduzeća koje je preostalo.

Za slom industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće najodgovornija je Vlada, poručili su jučer predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) koji su organizirali prosvjed na Markovu trgu pod nazivom "Posao, plaća, a ne burza".

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, posebno je razgalio tisuću i pol okupljenih prosvjednika kada je pozvao Vladu da oporezuje banke i tako namakne novac za zaposlene u javnom sektoru. S tim se složio i Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, koji je zatražio od Vlade da oporezuje sve financijske transakcije i dobit banaka. "Vlada bježi od izvoza, brodogradnje, tekstilne, kožne i drvne industrije i svake druge proizvodnje pogodujući tako uvoznim lobijima", rekao je Matijašević upozorivši da bi uskoro u Hrvatskoj moglo biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji. Rekao je i da su uvjeti za ulaganja u Hrvatskoj nepovoljni, što će u kombinaciji s novim porezima urušiti ostatke srednje klase, a tada će se smanjiti BDP i rasti ekonomska emigracija.

"Jadna je država koja nadu vidi u emigraciji svojih radnika nakon ulaska u EU, a od nje je jadnija samo Socijaldemokratska partija. Nastavi li Vlada sa sadašnjom gospodarskom politikom, ekonomija će nakon njezina odlaska izgledati kao mjesečeva površina", slikovit je bio Matijašević.Iako Vlada ne zna što je socijalni dijalog, i Novosel i Matijašević su se složili da jedino rješenje koje sindikati mogu ponuditi složno i zajedničko djelovanje. "Ovaj skup trebao bi označiti stvaranje sindikalnog interventnog voda solidarnosti koji će priskakati u pomoć svagdje gdje se krše radnička prava", kazao je Novosel ističući da je vrijeme za sindikalnu solidarnost koja je u Hrvatskoj bila zapuštena. "Dosta je plakanja, gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće. Treba spasiti svako radnom mjesto i poduzeće koje je preostalo", rekao je Novosel.

Neka oporezuju banke i pomognu javnom sektoru

M. Novosel SSSH

Ekonomija će poslije sdp-a biti kao površina mjeseca

O. Matijašević HUS

Komentirajte prvi

New Report

Close