Grad postavio ‘svoje ljude’ u Imunološki

Autor: Marija Crnjak , 23. listopad 2018. u 22:00
Iz Grada tek trebaju otkriti što je pokazalo dubinsko snimanje/Boris Ščitar/PIXSELL

U Nadzorni odbor Imunološkog zavoda imenovani su Mirka Jozić, Mario Meštrović te Ana Stavljenić-Rukavina.

Na izvanrednoj Glavnoj skupštini Imunološkog zavoda održanoj u utorak, u Nadzorni odbor tvrtke imenovani su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, Mario Meštrović, bivši ravnatelj IMZ te potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba  Ana Stavljenić-Rukavina.

Novi članovi NO imenovani su sukladno odluci Vlade s početka rujna, uoči početka dubinskog snimanja u Imunološkom zavodu s kojim je Grad Zagreb započeo početkom listopada, temeljem sporazuma o strateškom partnerstvu s Vladom. Iz Grada nam jučer nisu odgovorili na upit je li dovršen proces dubinskog snimanja tvrtke koja već tri godine posluje paralelno s ustanovom Imunološki zavod, koja bi se uskoro trebala ugasiti.

Dubinsko snimanje trebalo bi dati odgovor koliko će trebati uložiti u pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu, kojeg Grad Zagreb planira dokapitalizirati sa 110 milijuna kuna, kako stoji u Modelu strateškog partnerstva između Grada Zagreba i Vlade. Dokapitalizacija će se provesti odjednom ili u ratama, predviđa Sporazum. Tim bi se iznosom trebali podmiriti dobavljači s 35 milijuna kuna, pokrenuti proizvodnja virusnih cjepiva na postojećim lokacijama te ugovorna proizvodnja krvnih derivata. 

 

110 milijuna

kuna Grad Zagreb će dati za dokapitalizaciju tvrtke

To bi pak trebalo biti samo privremeno rješenje, do izgradnje novog pogona na novoj lokaciji, za što treba još 32 milijuna kuna bez PDV-a, dok će još 43 milijuna kuna trebati za ulaganja u pogone i opremu do trenutka kad će Imunološki zavod moći sam servisirati kreditne obveze i obveze po kamatama.

Prije toga država mora ponovno pripojiti ustanovu Imunološki zavod istoimenoj tvrtki, jamčiti Gradu da će tvrtka moći koristiti matične sojeve virusa morbila Edmonston-Zagreb, rubele RA 27/3 i parotitisa Leningrad- 3, te izvršiti konverziju svih potraživanja RH u vlasnički kapital Društva. Sve to stoji u Modelu strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje, koji se polako počeo provoditi. Kako je predviđeno, dubinsko snimanje IMZ trebalo je trajati dva do tri tjedna, što znači da bi ovih dana trebalo biti dovršeno, što nam iz Grada tek trebaju potvrditi, kao i otkriti što je ono pokazalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close