Osigurano gotovo 5 milijardi kuna potrebnih za izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2014. u 12:57
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Rok za dovršetak gradnje 13 centara za gospodarenje otpadom je kraj 2018.

„Centri za gospodarenje otpadom trebali su biti sagrađeni najkasnije 2010., a tek ove godine prva dva započinju s probnim radom. Još uvijek imamo mogućnost stići zacrtani rok i do kraja 2018. imati svih 13 centara, ali da bismo to postigli, ne smije se izgubiti niti jedan dan. Od uprava centara i županija očekujemo ubrzanje svih aktivnosti, a mi smo na raspolaganje stavili stručnu pomoć i osigurali do 90% sredstava od gotovo 5 milijardi kuna“, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za medije održane nakon sastanka s direktorima centara za gospodarenje otpadom.

Rok za dovršetak gradnje 13 centara za gospodarenje otpadom je kraj 2018. Ukupna vrijednost tih projekata procijenjena je na 4,8 milijardi kuna i 90% tog sufinanciranja je osigurano. Iz Kohezijskog fonda gradnja centara sufinancira se s iznosom oko 70% ukupnih troškova a nacionalna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša pokrivaju ostatak do 90%. 

„Izgradnja centara za gospodarenje otpadom ne samo što znatno poboljšava kvalitetu života građana Hrvatske već doprinosi regionalnom razvoju i jačanju gospodarstva, posebice građevinskog sektora, koji će biti angažiran u njihovoj izgradnji, i turizma s obzirom na prednosti čistog okoliša. Uz bespovratna EU sredstva koja koristimo za sufinanciranje projekata kroz Operativni program 'Zaštita okoliša', u novom financijskom razdoblju 2014. – 2020. za zaštitu okoliša i održivost resursa predvidjeli smo gotovo dvije milijarde eura ili oko 15 milijardi kuna od kojih 3,6 milijardi kuna planiramo uložiti u projekte gospodarenja otpadom“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Do kraja 2014. s probnim radom krenut će dva centra za gospodarenje otpadom (CGO) – Marišćina i Kaštijun koji će pokriti potrebe Primorsko-goranske i Istarske županije. U sljedećih šest mjeseci predaje se dokumentacija za sufinanciranje sredstvima EU fondova za sljedećih šest centara za gospodarenje otpadom: centar za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, centar za gospodarenje otpadom Piškornica za četiri županije – Varaždinsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku, centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje za Zadarsku, Lučino Razdolje za Dubrovačko-neretvansku, Babina Gora za Karlovačku i centar za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju. Za pet preostalih centara pripremaju se dokumenti potrebni za prijavu za EU sufinanciranje. 

Po Operativnom programu 'Zaštita okoliša' za razdoblje 2007-2013. Hrvatska je od Europske unije na raspolaganje dobila 2,1 milijardu kuna za sufinanciranje projekata iz zaštite okoliša. Od toga je 562 milijuna kuna namijenjeno za sufinanciranje projekata iz gospodarenja otpadom, a za projekte gospodarenja vodama 1,5 milijardi kuna. Sva raspoloživa sredstva u potpunosti će se povući i realizirati u planiranom roku do kraja 2016.

Za apliciranje će uskoro biti spremni i projekti za EU fondove za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Aplikacija 6 projekta bit će predana u sljedećih 6 mjeseci, a preostalih 5 tijekom 2015. godine. 

Uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom do kraja 2018. jedan je od najvećih izazova ove Vlade ponajprije stoga što se zadnjih deset godina po ovom pitanju nije napravilo ništa ili gotovo ništa. No uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom višestruko će podići kvalitetu života svih građana, a predstavlja i važan segment u gospodarstvu u svim fazama, od izgradnje do konačne uspostave sustava. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koje firme će graditi te hale? [emo_naivan]

New Report

Close