Francuzi počinju čistiti po Hrvatskoj

Autor: Božica Babić , 13. studeni 2015. u 08:26
Tvrtka Eko-poslovi bavi se čišćenjem i održavanjem poslovnih prostora/Fotolia

Nakon grupacije Atalian na hrvatsko tržište stigla još jedna moćna francuska kompanija koja se bavi čišćenjem i održavanjem poslovnih prostora – Samsic.

Francuska korporacija Samsic, kojom predsjeda vlasnik Christian Roulleau, ovih je dana realizirala akviziciju u koju je uključena i Hrvatska. Kupila je slovensku tvrtku Eko-poslovi koja se bavi čišćenjem i održavanjem poslovnih prostora, a osim na matičnom tržištu podružnice ima još u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori i zapošljava oko 1600 djelatnika, od kojih u Srbiji čak tisuću.

Fiat i Hyundai, Atlantic grupa, Imlek, Pharma Swiss, Mercator i Dexi Co, te H&M, Deichmann, Lindex, Fashion Companz i Modiana tek su neke s duge  liste kompanija, zapravo referenci koje Eko-poslovi iz dosadašnjeg poslovanja donose novom vlasniku. Samsic je osnovan 1986. godine, ključni biznisi su održavanje i upravljanje poslovnim prostorima te posredovanje u zapošljavanju. Godišnji prihod tvrtke prošle je godine iznosio gotovo 1,6 milijardi eura, a neto dobit prelazila 100 milijuna eura. Osim u Francuskoj prisutni su na tržištima Belgije, Švicarske, Španjolske, Portugala, Luksemburga i Velike Britanije gdje poslovno surađuju sa 20-ak tisuća klijenata.  

U sudskom registru RH preuzimanje hrvatske podružnice Eko-poslovi realizirano je 26. listopada, poslove direktora i dalje će obavljati Robert Majerić budući da je poslovni model Francuza da na novim tržištima povjerenje daju lokalnim menadžerima dok je prokurist Jernej Blatnik. Eko-poslovi su, prema javno dostupnim podacima u Hrvatskoj u prošle godine sa 84 zaposlenika ostvarili 8,2 milijuna kuna prihoda uz neto dobit od 364 tisuće kuna.  Iako su Majerić i Blatnik ostali nedostupni neslužbeno doznajemo da je Samsic za ukupnu akviziciju platio četiri milijuna eura te da Christian Roulleau idući tjedan sa svojim suradnicima prvi puta stiže u Ljubljanu, a pripravan je i za nova investiranja na prostoru regije.

Prema podacima iz sudskog registra listu budućih poslova Samsic je u Hrvatskoj proširio na brojne djelatnosti među kojima su  turizam, poljoprivreda, energetika i zbrinjavanje otpada.  Francuski kapital u Hrvatskoj je dosad bio prisutan kroz nekoliko projekta, među njima su Istarski ipsilon i banka Société Générale te koncesionar nove zračne luke Zagreb. Za dolazak Samsica na ovdašnje tržište navodno su zaslužna dobra iskustva francuskih poduzetnika koji ovdje već posluju, posebice menadžmenta iz SG – Splitske banke.

Ulazak Samsica na hrvatsko tržište u segmentu čišćenja i održavanja poslovnih prostora međutim, nije 'pionirski' iskorak Francuza. Naime, još 2010. godine poduzetnik Petar Lovrić, poznat po aktivnostima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, prodao je svoju tvrtku Ekus francuskoj grupaciji Atalian, da bi od prošle godine kompanija registrirala novi naziv – Atalian Global Services Croatia. Inače, ta kompanija je prošle godine ostvarila 71,8 milijuna kuna prihoda, na 600 lokacija u Hrvatskogodržava oko 700.000 kvadrata i zapošljava tisuću djelatnika.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Super i ovo malo ljudi koji pošteno rade i imaju svoje servise za čišćenje treba uništiti i oteti im posao.

New Report

Close