FOTO: Na proslavi Vincelovog vinarija Kutjevo najavila otvaranje prvog trezora arhivskih vina

Autor: Marta Duić , 21. siječanj 2017. u 15:24
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vina se u vinskoj kući Kutjevo arhiviraju od 1946. i već imaju 70 000 arhiviranih boca.

Proslava Svetog Vinka – Vincelovo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, a sam blagdan označava početak nove vinogradarske godinu i običaj je posebnom ceremonijom obilježiti otvaranje sezone vinogradarskih radova uz blagoslov vinograda.

Šetnjom kroz podrum u kojem se već 784 godine pije vino počelo je Vincelovo u Kutjevu. Tvrtka Kutjevo, poznata po velikim serijama graševine, danas osim vina tvrtka nudi i certificirano sjeme te ima i stočarsku diviziju i preradu mesa.

Somelijer Drago Humski predstavio je mladu graševinu 2016, za koju kaže da je proljeće u čaši,  pinot crni iz 2013.godine , ledenu berbu graševine iz 2009. godine,  novu prošlogodišnji i ovogodišnju ledenu berbu traminca.

Posveti i rezidbi vinograda na Vili Vinkomir prisustvovali su Enver Moralić,  vlasnik Kutjeva, Mladen Pavić, član uprave Kutjeva , predstavnici grada i bivši predsjednik Stjepan Mesić, a ceremoniju je predvodio kutjevački župnik Đukić.

˝Ovogodišnja ledena berba jedna je od najboljih, a danas obilježavamo početak nove vinogradarske godine tradicionalnom proslavom u čast Svetom Vinku˝, kaže Mladen Pavić, član uprave Kutjeva.

Ovom prilikom najavio je i novitet Kutjeva, trezor arhivskih vina u koji su pohranili deset boca Graševine 2016.  koje će u trezoru biti do 2034.godine. Kako kaže Pavić, arhiviranjem vina možete značajno oplemeniti svoja sredstva. ˝Kutjevo je prva vinska kuća koja osniva trezor arhivskih vina. Vina se u našoj vinskoj kući arhiviraju od 1946. i već imamo 70 000 arhiviranih boca˝, pohvalio se Pavić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close