'Evanđelje je to po Slavku, katastrofa'

Postavlja se pitanje što će biti s ostalih 18 Hanfinih rješenja o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje

Izmjene i dopune Zakona o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD) uzburkale su mnoge. Ne samo da taj zakon ide u hitnu saborsku proceduru, što znači da neće proći sud stručne javnosti, nego se njegovim izglasavanjem ide na ruku jednoj interesnoj strani - Gradu Opatiji i okolnim općinama, koje imaju obvezu objaviti ponudu za preuzimanje društva Liburnia Riviera Hotela (LRH). “To mi izgleda kao novo Evanđelje po Slavku”, sarkastičan je bivši čelnik Hanfe Ante Samodol, koji izravno proziva ministra financija Slavka Linića. Upozorava na to kako je Linić zaboravio da postoje zakoni, direktive EU, sudovi. “Zaboravio je, što je presudno, da se Vandoren ne zove Mirko nego Paul. Ispadamo smiješna država: retroaktivna primjena zakona koji je namjenski pisan. Postavlja se pitanje što će biti s ostalih 18 Hanfinih rješenja o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje”, upozorava Samodol. Ističe kako se izravno ide protiv direktive EU koja ne poznaje izuzetke. “Ovo čini čovjek koji svakodnevno kmeči i kuka da u Hrvatkoj nema ulaganja i investitora, a sada radi ovo. To je katastrofa. Političko arbitriranje je nedopustivo i to mu ne smije proći, ne može nigdje”, oštar je Samodol.

Glas malih dioničara
U prijedlogu zakona, naime, odnosno u njegovu objašnjenju, izričito se navodi primjer Grada Opatije i LRH, što mnogi smatraju skandaloznim. “Tim se izmjenama nedopustivo i suprotno svim normama jedinice lokalne samouprave dovode u povlašten pološaj prema ostalim sudionicima tržišta kapitala, tj. dioničara u nekom društvu. Grubo se narušava svrha i smisao postojanja samoga Zakona o preuzimanju dioničkih društava”, kaže Dražen Nikolić, predsjednik Udruge malih dioničara LRH, u pismu koje je poslao Hanfi tražeći njezinu reakciju i stručno mišljenje. U obrazloženju izmjena Zakona, ističe, vidljivo da predlagatelji ne razumiju bit samog Zakona, a to je zaštita manjinskih dioničara. “Tvrdeći da jedinice lokalne samouprave nemaju namjeru ‘operativno upravljati društvom već samo sprječavati promjene djelatnosti društva, smanjenje temeljnog kapitala, promjenu sjedišta i sl.’ vidi se koliko je autorima prijedloga materija nepoznata”, ističe Nikolić. Objašnjava kako dioničari i inače operativno ne upravljaju kompanijama, a u prijedlog Zakona nije stavljeno ni ograničenje prava koja proizlaze iz određenog vlasničkog paketa. “Smisao i svrha ZPDD-a na ovaj način grubo se krši, kao i jednakost svih pred zakonom kao ustavnom kategorijom”, zaključuje predsjednik Udruge malih dioničara LRH, koja je za danas s Hrvatskom udrugom dioničara sazvala konferenciju za novinare o toj temi.

Otvorena Pandorina kutija
Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić objavio je na internetskim stranicama Grada kako će nakon stupanja na snagu izmjena Zakona tražiti od Hanfe poništenje rješenja, pa se postavlja pitanje hoće li isti potez povući i Biserka i Goranko Fižulć u slučaju Magme, Negotiator i Aglaia u slučaju Industrogradnje, Ante Perković i njegovi odvjetnici u slučaju Badela 1862, odnosno Luka Miličić, Darko Tipurić i “ekipa” u slučaju Dalekovoda. Mnogi se pitaju otvara li Vlada tim potezom Pandorinu kutiju?

Komentari (24) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!