E.ON Hungaria nudi plin na dvije godine, 3 posto jeftinije od Rusa

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 06. listopad 2010. u 22:00

Odustajanjem od ruskog plina prekršio bi se dogovor premijerke Kosor s Rusima

Petogodišnji ugovor o isporukama plina koji Hrvatskoj dolazi od ruskoga Gazproma istječe 31. prosinca ove godine. Novi ugovor još nije potpisan niti je produžen stari, a kako se neslužbeno doznaje, nije isključeno da dobavljač plina za Hrvatsku u 2011. uopće ne bude Gazprom. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, E.ON Hungaria, koji u Mađarskoj drži 90% veleprodaje plina, nudi Ininoj tvrtki Prirodni plin d.o.o. potpis ugovora o dobavi plina na razdoblje od dvije godine, uz cijenu koja je oko 3% niža nego cijena ruskog plina. Potpis ugovora navodno zdušno zagovara i suvlasnik Ine – Mol. Prema komentarima upućenih sugovornika Poslovnog dnevnika, s komercijalnog aspekta takav bi potez bio posve opravdan kad se iza njega ne bi krila namjera E.ON-a da Hrvatskoj zapravo isporuči plin sa zaliha u skladištima u Mađarskoj, koja su se napunila zbog dugogodišnjeg smanjenja potrošnje plina u susjednoj zemlji.

Teži uvjeti za povratak
Nakon isteka dvogodišnjeg ugovora Hrvatska bi morala potpisati novi ugovor o dobavi plina, bilo s E.ON-om koji u Mađarskoj uglavnom distribuira plin koji dolazi iz Rusije, bilo s nekim drugim ponuđačem. Problem je što će tada ponuđena cijena vjerojatno biti bitno drukčija nego što bi bila cijena koja bi se sada pregovarala na duži rok, i to izravno s proizvođačem. Situaciju dodatno komplicira to što bi Hrvatska u međuvremenu ispala s liste izravnih ruskih kupaca, a uvjeti za eventualni povratak bili bi puno teži. Hrvatska bi time izigrala politički dogovor s Rusima, potvrđen u susretima premijerke Jadranke Kosor s ruskim čelnicima, na kojima je, kažu sugovornici PD-a, rečeno da će i novi dugogodišnji ugovor o dobavi plina za Hrvatsku biti potpisan s Gazpromom. Međutim, kako ugovor ne potpisuje država nego Inina tvrtka, država, osim posredno, ne može utjecati na komercijalni posao u kojem se tvrtka ima potpuno pravo pozvati na bolje uvjete drugog dobavljača.

Treba čekati interkonektor
Na pitanje postoji li E.ON-ova ponuda za dvogodišnji ugovor, u Prirodnom plinu su nam samo potvrdili da će najbolju ponudu izabrati javnim natječajem. Sugovornici Poslovnog dnevnika, međutim, kažu da je natječaj tek pokriće na kojem se računa s E.ON-ovom nižom cijenom u odnosu na ruski plin. “Kad bi htjeli imati natječaj s više konkurenata, onda bi sačekali gradnju interkonektora na hrvatsko-mađarskoj granici sredinom iduće godine, koji osigurava pristup plinu iz više dobavnih pravaca, a time osigurava i više mogućih ponuđača na natječaju. U međuvremenu bi se postojeći ugovor s Gazpromom mogao produžiti na određeno razdoblje, kažu izvori Poslovnog dnevnika, i dodaju da se on raskida samo ako Hrvatska želi pregovarati nove cijene.

‘Mol ignorira i podcjenjuje hrvatsku Vladu’

Objaviti ili ne? Mađari ponovili staro priopćenje
Reagirajući na interpretacije da Vlada ne želi objaviti Glavni plinski ugovor (GMA), iako za to ima pristanak mađarskog Mola, Ministarstvo gospodarstva u srijedu je dalo priopćenje s pojašnjenjima Molova pristanka. Mol je, naime, 26. srpnja Ministarstvu dao preliminarnu suglasnost za objavu ugovora, ali s jasnim naznakama da se ne objavi formula za izračun cijene po kojoj se nabavlja plin od Gazproma. Mol je dao do znanja da se odriče odgovornosti za štetu koja bi mogla nastati prema Gazpromu koji se spominje u ugovoru kao treća strana. Dakle, u slučaju Gazpromove negativne reakcije svu odgovornost snosila bi Vlada. Bez bezuvjetnoga Molova odobrenja, Vlada, kažu u Ministarstvu, ne može pristati na objavu. Zato je Ministarstvo u srijedu od Mola opet zatražilo suglasnost za objavu cijelog ugovora i čeka odgovor. Mol na novinarske upite hoće li dati pristanak nije odgovorio, već je ponovo na svojim web stranicama objavio presliku originalnog pisma upućenog u srpnju hrvatskoj strani, iz koje se vidi da ne žele preuzeti odgovornost za objavu. No to je pismo naslovljeno prvo na Natašu Vujec, državnu tajnicu, a tek onda na ministra iako je Vlada Molov partner u Ini i supotpisnik GMA. “To je podcjenjivački, a ne partnerski”, moglo se neslužbeno čuti u Ministarstvu, uz komentar kako Mol zapravo ignorira zahtjeve hrvatske Vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close