‘Energija proizvedena iz sunca gubitnik je nacionalnog akcijskog plana’

Autor: Ana Blašković , 27. veljača 2014. u 16:50
U organizaciji Poslovnog dnevnika odrzana je konferencija Energy Investment Forum. Davor Mladina, Ivor Zupanic, Gotz Hanau, Zlatko Bukovac, Kresimir Stih. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Nova strategija za poticanje obnovljivih izvora energije značajno je smanjila kvote za proizvodnju izazvavši lavinu nezadovoljstva ulagača.

Nova strategija za poticanje obnovljivih izvora energije značajno je smanjila kvote za proizvodnju izazvavši lavinu nezadovoljstva ulagača jer su pod upitnik dovedene tekuće investicije i budući planovi. O posljedicama te odluke i pitanju gasimo li time i budući razvoj domaće tehnološke industrije raspravljalo se na panelu 'Kamo vodi hrvatska strategija za obnovljive izvore energije' na drugom danu Energy investment foruma u organizaciji Poslovnog dnevnika.

"Nacionalni akcijski plan nikad nije javno objavljen, o njemu nije provedena javna rasprava ako ne računate tri tjedna koja je proveo na internetskoj stranici Vlade, pri čemu nijedna primjedba stručne javnosti nije uvažena", kritizirao je Vladu Krešimir Štih, voditelj Odjela za energetiku i elektroindustriju pri HGK. Zbog toga, kaže, postoji niz projekata koji bi se sutra mogli realizirati, no prisilno su stavljeni na čekanje.

Energija proizvedena iz sunca gubitnik je nacionalnog akcijskog plana, smatra direktor Soltecha Zlatko Bukovac. "S obzirom na insolaciju koja je u Hrvatskoj 50 posto bolja nego u Njemačkoj, razvoj solarne energije je dosegnuo razine koje nisu vrijedne spomena. S godišnjom kvotom od 12 megavata to nije igra za velike igrače", rezigniran je Bukovac. "Kad smo dali protuprijedlog rekli su nam da se to više u Europi ne potiče. Istina, danas ne više kao prije, ali zaboravlja se koliko je tamo postrojenja već instalirano", napominje Bukovac.

Kritike je očekivano odbacio direktor HROTE-a Ivor Županić podatkom da Hrvatska bilježi velik rast obnovljivih izvora energije. U 2011. imali smo 33 elektrane, na kraju prošle godine 648 elektrana priključeno na mrežu u čemu je najveći broj onih sunčanih. "Možda je akcijski plan nespretno izveden, ali diskrecijsko je pravo svake države da sama odlučuje o proizvodnji", odgovorio je na prozivke rekavši da je spornim planom proizvodnja solarne energije povećana sa 45 na 52 megavata. Premda su tarife snižene to je bilo nužno da se sustav ne uruši poput drugih zemalja, a unatoč smanjenju Hrvatska će ove godine proizvođačima platiti više od milijarde kuna u usporedbi s prošlogodišnjih oko 500 milijuna kuna.

Kad su u pitanju moguće investicije, direktor korporativnog razvoja RWE-a Hrvatska Goetz Hanau istaknuo je da europski trendovi idu u smjeru decentralizirane proizvodnje. "Trend ide u smjeru razvoja održivih rješenja za solarnu proizvodnju kućanstva. U Hrvatskoj su za to resursi vrlo dobri i potražnja je daleko veća od ponude", istaknuo je Hanau.

I s nižim tarifama moguće je naći model koji bi poticao obnovljive izvore, a državi donosio rast BDP-a i zaposlenosti te korištenje domaće tehnologije, smatra Davor Mladina, član Uprave Končara. "Svjetska iskustva pokazuju da su natječaji maksimalno zapošljavaju domaći resursi i stvaraju radna mjesta, a da istodobno budu zanimljivi za 'developere' što naravno ovisi o projektu", zaključuje Mladina.

Komentari (6)
Pogledajte sve

u doba kada su sve veće suše, strategija RH je razvijati MHE…super! kao nemamo potencijala za HE, pa ćemo sada MHE…a sve ostalo u koš za smeće! LoL

HCOIE…..mi, investitori u solarne elektrane do 10 kW….koji smo spremni
svoja krovišta pretvoriti u panele i skupiti struje za sebe ….nemamo
ništa protiv – da se na opisani način- struja uključi- prati, evidentira,
servisira …i obračunava.

Bolje to- nego bezbroj obećanja – o raznim sufinanciranjima bez temelja..

Isplativost investicije – sukladno potrebama svakog domaćinstva ili
pravnog subjekta – nek si izračuna svatko sam ….- i nek
svatko sam preuzme rizik!

Mi ne trebamo MISTERIJU PRETVARANJA ENERGIJE…..nego trebamo
– efikasne urede u Elektri koji nam mogu brzo i točno dati informacije
/ educirani stručnjaci /
– izvođače koji imaju normalne CIJENE I UVJETE NABAVE -panela i prateće
opreme
– pošten ugovor – između Elektre i investitora
– transparentan obračun -sukladana ulaganjima
– SERVIS I POMOĆ u svakom pogledu oko kvarova i intervencija…

Ja, bih najradije da to radi Elektra i da kroz cijenu struje , sklopi
ugovore o financiranju solarnih elektrana i boljem načinu otplate
ulaganja……a da istovremeno – ovako stručno i profesionalno rade –
kao i do sada .

Sjajan je ovo biznis! Svi mi kupujeme energiju od HEP-a i to plaćamo za 1kn/kwh. Svi vlasnici solara prodaju HEP-u energiju za 3.5kn/kwh…sjajn biznis nema šta!? Pa se svio onda lčude što je HEP presretan s solarima!?

što će biti s onima koji su podnjeli zahtjev na HROTE a nisu ušli u kvotu?

[emo_naivan]

New Report

Close