Europska banka za obnovu i razvoj vidi Hrvatsku kao zemlju prilika

Autor: Ana Blašković , 31. siječanj 2016. u 12:21
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

“Perspektiva za budućnost obećava s novom Vladom koja je predana jačati poslovno okruženje, poticati reforme i modernizaciju”, poručile su autorice investitorima.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i platforma Emerging Europe u četvrtak su u Londonu bili domaćini konferencije o Hrvatskoj čiji je cilj bila promocija zemlje kao ulagačke i kulturne destinacije. Događaj je okupio poznata lica i brojne investitore iz poslovnog svijeta koji su raspravljali o ekonomskim perspektivama Hrvatske i prilikama za ulaganja, ističući njezin veliki potencijal.

"Mnogo je razloga koji su potakli organizaciju ovog događaja. Hrvatska je poput mosta između Europske zajednice i susjednih zemalja zapadnog Balkana, pozicionirana preuzeti vodeću ulogu poveznice između srednje i jugoistočne Europe", istaknula je banka u priopćenju. Konferencija je otvorena uvodnim izlaganjima potpredsjednice EBRD-a Betsy Nelson i veleposlanika u Velikoj Britaniji Ivana Grdešića, a potom je čelnica zagrebačkog ureda banke Vedrana Jelušić Kašić održala prezentaciju o domaćoj ekonomiji i prilikama.

Uslijedila je panel diskusija na temu mogućnosti ulaganja u trenutnom makroekonomskom i političkom okruženju na kojoj su sudjelovali šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić, direktor Navis Consulta iz Rolls-Royce grupacije Siniša Reljić, predsjednik Uprave koprivničke Podravke Zvonimir Mršić, kao i Vedrana Likan iz British Business Centre Hrvatska te odvjetnik Hrvoje Bardek, specijaliziran za korporativno pravo. Povodom konferencije Jelušić-Kašić i Gažić, čije su dvije institucije postale partneri nedavnim ulaskom EBRD-a u suvlasništvo Zagrebačke burze, zajednički su napisale stručni osvrt o Hrvatskoj. U njemu Hrvatsku predstavljaju kao idealan spoj Europe i Balkana s dobro razvijenom infrastrukturom, koja fokus usmjerava na jačanje uloge u povezivanju regionalnih tržišta kapitala.

"Perspektiva za budućnost obećava s novom Vladom koja je predana jačati poslovno okruženje, poticati reforme i modernizaciju", poručile su autorice investitorima. Nakon poslovnog dijela konferencije prikazan je film 'Ribarsko prigovaranje' u režiji redateljice hrvatskog podrijetla Chiare Bove Makiedo. Radnja filma smještena je na otoku Hvaru, a naslov duguje poemi Petra Hektorovića. Film, inače na talijanskom s engleskim podnapisima, inspiriran  je naporima otočkog stanovništva usmjerenim na očuvanje tradicionalnog načina života i identiteta otoka koji se istodobno u turističkom smislu sve više profilira kao 'partijanerska' destinacija posebice mladih. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska je prilika da padneš u neprilike!!!!! Prilika za pad u neprilike najbolje se ogleda kroz STEČAJ! Zašto kroz Stečaj?
Evo, kako vidimo i u ovoj prezentaciji, stečaj se nije niti spominjao! Zašto, zašto u svojim prezentacijama stranim investitorima bježimo od prezentiranja STEČAJA?????
Kako je sa stečajevima u Hrvatskoj???? Kako se uopće izlazi sa tržišta u Hrvatskoj??? Može li tko to bolje objasniti do li teorija o poduzetništvu???!!!! Krešimir Bračić u svom prilogu o Stečajevima poziva vjerovnike: Vjerovnici, probudite se!!!!!
Međutim vjerovnici zakrabuljeni u svoj mali i sitni egzekutorski interes niti ne čuju niti ne vide, kao da bi spavali tvrdim snom! Upravo tome svjedočim kod svojih vjerovnika. Dok su moja potraživanja nekoliko stotina puta veća od mojih obveza i 100% osigurana u naplati, nema tog vjerovnika sa kojim se možeš dogovoriti!!! Tragedija je što svoja potraživanja moram naplatiti sudskim putem u razumnom sudskom roku. Taj razumni rok naplate mojih tražbina , na koji mene poziva zakonodavna ,izvršna i sudska vlast , ne pali kod mojih vjerovnika!
Tu problematiku poznaju strani investitori i to jako dobro. Svaka država iz koje dolaze investitori imaju svoje agencije koje prate našu gospodarsku situaciju i ne može to anulirati niti EBRD sa svojim prezentacijama!!!

New Report

Close