EBRD: Rast gospodarstva tek u 2014.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. svibanj 2013. u 15:28
Thinkstock

Hrvatska je i dalje u recesiji te će morati prionuti na provođenje strukturnih reformi ako želi postići koristi od skorašnjeg ulaska u Europsku uniju.

Hrvatska je i dalje u recesiji te će morati prionuti na provođenje strukturnih reformi ako želi postići koristi od skorašnjeg ulaska u Europsku uniju, stoji u najnovijim gospodarskim prognozama Europske banke za obnovu i razvoj za regiju.

“Pomalo je razočaravajući tako dugačak niz podataka o slabljenju gospodarstva, no Hrvatska bi trebala održati pritisak na reforme, posebice u području konkurentnosti, kazao je danas za Hinu Erik Berglof, glavni ekonomist EBRD-a rpilikom prdstavljanja rezultata u istanbulu.

Prema EBRD-ovim prognozama, ovoj se godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva za 0,3 posto, dok je još u siječnju procjenjivala da će porasti 0,8 posto. Po danas objavljenim procjenama, rast BDP-a očekuje tek 2014. godine, za 1,9 posto. „Gospodarstvo i dalje pritišću dugotrajni problemi nekonkurentne industrije, nefleksibilnog tržišta rada, te velikog i neučinkovitog javnog sektora. Zemlja bi ipak mogla dobiti poticaj od pristupa Europskoj uniji", navodi se u procjenama EBRD-a.Višegodišnja recesija ima zakašnjeli utjecaj na nezaposlenost, visinu loših zajmova u bankama, fiskalnu situaciju i druge segmente gospodarstva."Mnoge su zemlje, kada su se priključile Europskoj uniji, posustale s reformama. Sada je kritični trenutak da se u Hrvatskoj održi pritisak na reforme, posebice u području konkurentnosti i upravljanja. Nemojte propustiti priliku da zaista iskoristite ulazak u EU", poručio je Berglof.

Komentari (2)
Pogledajte sve


evo godine treba kupovati dionice i onda očekivati rast 2014.[emo_novac]

Malo sutra… za koji mjesec ce biti rast tek 2015. A iskreno, pitanje je da li i onda.

evo godine treba kupovati dionice i onda očekivati rast 2014.[emo_novac]

New Report

Close