DZS: Veće zalihe u industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2014. u 10:57
Thinkstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj krajem travnja ove godine bile su 4,8 posto veće u odnosu na ožujak.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj krajem travnja ove godine bile su 4,8 posto veće u odnosu na ožujak, dok su u odnosu na travanj prošle godine povećane za 2,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj razini, u usporedbi s ožujkom, potkraj travnja su zalihe u grupaciji kapitalnih proizvoda bile više za 11,8 posto, a u grupaciji energije za 10,4 posto.

Veće su i zalihe u grupaciji trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 6,4 posto, kao i zalihe intermedijarnih proizvoda za 5,4 posto. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju također su krajem travnja bile više, i to za 2,6 posto nego krajem ožujka.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s četvrtim mjesecom lani, zalihe energije su krajem travnja ove godine bile veće 13 posto, dok su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile 7,4 posto više, a kapitalnih proizvoda za 5,7 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene za 12,7 posto, a intermedijarnih proizvoda za 5,7 posto.

Kada se pak promatra prema područjima djelatnosti, na međugodišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji, koja obuhvaća više od 95 posto industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, porasle za 5,2 posto. Zalihe u sektoru rudarstva i vađenja, na koje 'otpada' 4,34 posto industrije, krajem travnja su pak bile 4,3 posto manje nego u isto vrijeme lani.

Najveće povećanje zaliha u travnju ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježeno je u proizvodnji papira i proizvoda od papira i iznosi 33,7 posto.

Više zalihe na međugodišnjoj razini bilježe i neke od proizvodnih djelatnosti sa značajnijim udjelom u industrijskoj proizvodnji, poput prehrambene industrije, na koja 'otpada' 19,35 posto ukupne industrijske aktivnosti, a u kojoj su zalihe krajem travnja ove godine bile za 17,3 posto više nego u travnju lani.

Značajno su, za 25,4 posto, povećane i zalihe u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, čiji je udio u ukupnoj industrijskoj aktivnosti 7,38 posto.

Osjetnije međugodišnje smanjenje zaliha među djelatnostima koje imaju značajniji udio u hrvatskoj industriji bilježi se pak u kemijskoj industriji u kojoj su zalihe gotovih proizvoda na kraju travnja ove godine bile 11,2 posto manje nego u isto vrijeme lani, dok su zalihe u farmaceutskoj industriji smanjene za 7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close