DZS: Turistički rast, noćenja više 1,8 posto

Autor: Marija Crnjak , 03. rujan 2013. u 22:00
U dolascima se bilježi porast za 4,2 posto, a u noćenjima za 3,7 posto u odnosu na razdoblje siječanj-srpanj prošle godine

Bojazni o turističkom padu zbog smanjena ulaska stranih vozila pokazale se neutemeljenima.

Službena statistika nije potvrdila bojazni o turističkom padu u Hrvatskoj u srpnju, o čemu se spekuliralo na temelju smanjena broja ulaska stranih vozila u zemlju u prvoj polovici srpnja.

Prema prvim podacima Državnoga zavoda za statistiku (DZS), u komercijalnim smještajnim objektima u srpnju je boravilo 1,2 posto više turista, koji su ostvarili 1,8 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine. Brojke govore i o rastu dolazaka za 3,5 posto i noćenja za 3,1 posto na razini prvih sedam mjeseci. Prema podacima DZS-a, strani turisti napravili su u srpnju 2,2 posto više noćenja. Među strancima najveći udjel u noćenjima u srpnju su imali Nijemci sa 17 posto, slijede Slovenci s udjelom od 13,6 posto te Česi sa 9,4 posto. Slijede Poljaci s udjelom od 8,3 posto, Austrijanci s 7,8 posto, Nizozemci sa 6,2 posto te Slovaci s udjelom od 5,4 posto.Porast dolazaka i noćenja stranih turista statistika bilježi i u prvih sedam mjeseci ove godine.

U dolascima se bilježi porast za 4,2 posto, a u noćenjima za 3,7 posto u odnosu na razdoblje siječanj-srpanj prošle godine.U prvih sedam mjeseci pao je, doduše, promet domaćih gostiju, kojih je bilo 0,6 posto manje, a ostvarili su i 3,5 posto manje noćenja nego u istom lanjskom razdoblju. Samo u srpnju domaći turisti bilježe blagi rast dolazaka, za 0,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine, ali njihovih je noćenja i dalje bilo manje, u srpnju ove 3,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle. Rast fizičkoga turističkog prometa do srpnja nedavno je potvrdila i statistika Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja je za razliku od DZS-a računala i promet u nautičkim lukama, dok statistički zavod tu statistiku vodi odvojeno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close