Stup srama nije upalio, evo zašto!

Autor: Danijela Jozić / VLM , 13. studeni 2012. u 13:45
Stanje 24.7.

Među rijetkima koji su podmirili svoj porezni dug su taksi prijevoznik Cammeo u vlasništvu Koste Minovskog te Poliklinika Medikol.

Revidirani popis poreznih dužnika nakon četiri mjeseca od svojega prvog objavljivanja nije donio ništa spektakularno novo. Porezna uprava je, bez posebnog priopćenja, 31. listopada na svojim stranicama objavila revidiran popis dužnika.

Krajem srpnja je na popisu bilo 7124 tvrtki, a na najnovijem su popisu, nakon četiri mjeseca, 5542 tvrtke. Budući da je nemoguće u kratkom roku proanalizirati promjene, fokusirali smo se na prvih dvadeset te na neka poznata poduzetnička imena. Na listi 20 najvećih dužnika i dalje premoćno vodi tvrtka Tempo, čiji se dug povećao od srpnja sa 292,3 na 297,6 milijuna kuna. Među prvih 20 od ljetos više nema sedam tvrtki. Najpoznatije među njima su Hrvatska radiotelevizija (dug je bio 222,6 milijuna kuna) i Industrogradnja (106,8 milijuna kuna). Prva je dogovorila reprogram, a druga je dug podmirila nekretninom. Među ostalim nestalima s popisa, a riječ je o dužnicima čiji se dug kreće od 50 do 70 milijuna kuna, tvrtke su koje su brisane i u sudskom registru. To otprilike znači da se samo gledajući tih pet likvidiranih tvrtki (Mika-Mia, Srida marketing, Lavus, Mig Tans i Vizemkis promet) država može oprostiti s više od 270 milijuna kuna duga. Preostalih 13 tvrtki koje su u srpnju bile najveći dužnici su u međuvremenu uglavnom sve redom povećale dug za porez. Jedino je splitski Konstruktor inženjering neznatno smanjio svoj dug: sa 72,1 milijun kuna na 70,4 milijuna kuna. Na listi koja se može iščitati na web-stranicama Porezne uprave nema podataka o tome koliki je ukupni porezni dug građana, obrtnika i tvrtki. Lista je ažurirana bez objave prethodnih podataka tako da ju je bez dodatnih pojašnjenja iz Porezne uprave nemoguće detaljnije analizirati.

Ravnateljica Porezne Uprave Nada Čavlović-Smiljanec nije jučer odgovarala na naše pozive i mailove. Kako je u ponedjeljak objavio Novi list, koji je dobio ekskluzivne podatke Porezne uprave, s popisa je nestalo više od tisuću i pol poduzeća, a njihov sadašnji dug iznosi gotovo 11 milijardi kuna. Ukupno, zajedno s građanima i obrtnicima, dug za poreze iznosi 24,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde manje nego krajem srpnja. No Porezna nije pritom naplatila toliki iznos, nego je uglavnom dogovoren reprogram ili preuzimanje nekretnina, a maknute su i u međuvremenu likvidirane tvrtke. Porezna uprava je od dužnika od objave stupa srama do kraja listopada uspjela naplatiti 167 milijuna kuna. Od poznatih imena na popisu su i dalje tvrtke Goranka Fižulića: Magma, Magma distribucija i Magma Beta. Fižulić samo na račun tih triju tvrtki Poreznoj duguje više od 60 milijuna kuna. Hoteli Novi Brune Orešara i dalje su na listi s dugom od 25 milijuna kuna, a Jadrankamen više nije na listi (dug u srpnju iznosio je više od 33,9 milijuna kuna). Na stupu srama više nema ni poznatog taksi prijevoznika Cammea u vlasništvu Koste Minovskog, ali ni Poliklinike Medikol. Dugovanje je povećala, i to na iznos veći od 9,2 milijuna kuna, tvrtka Core Media – producentska kuća bivših supružnika Diane Čuljak i Vladimira Šelebaja. Zanimljivo, i Segestica iz Siska, koju su uoči objave popisa srama posjetili u duetu premijer i ministar gospodarstva, nije se dogovorila s Poreznom u vezi s dugom koji iznosi 4,5 milijuna kuna. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Možda treba sve upalit (zapalit)!

Sad će pritisnuti one sa dna…sigurno su oni krivi…automehaničar i ekipa!

Treba poslat inspeciju u ove prve i vidit di je novac nestao,,,čini mi se u đepovima drugih firmi s istim vlasnikom….

1500 trtvki manje, 4,0 mlrd. kuna manje.. a nije upalilo?

New Report

Close