Državni odvjetnici liječnicima i sestrama darovali 800 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2013. u 10:58
Mladen Bajic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema prvim izračunima, liječnicima specijalistima koji imaju mnogo dežurstava plaća će rasti i za nevjerojatnih 4000 kuna.

Posve neočekivano, na račune 71.000 zaposlenih u zdravstvu za nekoliko dana sjest će u prosjeku 1000 kuna veće plaće, piše 21. stoljeće.

Naime, radi se o nizu prava iz Granskog kolektivnog ugovora sklopljenog uoči izbora 2011., koji je sud nepravomoćno poništio sredinom siječnja. Prema tom GKU, medicinskim sestrama i tehničarima (a ima ih 16.000) dodatak na posebne uvjete rada s dosadašnjih 10 raste na 16 posto. Prema prvim izračunima, liječnicima specijalistima koji imaju mnogo dežurstava plaća će rasti i za nevjerojatnih 4000 kuna, doznaje list. Subspecijalizanti će također po novome imati dodatak od 10 posto, a svim zaposlenima u zdravstvu plaća će rasti za dva posto i na ime uvjeta rada, jer se taj dodatak sa pet od 1. siječnja ove godine, povećava na sedam posto. Državu će to sve koštati 800 milijuna kuna.

Sve te odredbe na snagu su stupile prvim danom ove godine, piše list, iako je GKU u listopadu 2011. uoči  predstojećih parlamentarnih izbora, potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade Darko Milinović, ali je primjena vezana za veće plaće odgođena na godinu dana. Ništa od toga ne bi se dogodilo da je nakon izricanja presude, kojom je Granski kolektivni ugovor za zdravstvo proglašen ništetnim, predstavnik Općinskog državnog odvjetništva izjavio da se odriče prava na žalbu. U tom bi slučaju presuda odmah postala pravomoćna i problema ne bi bilo. No, to se nije dogodilo pa su sedmodnevni rok žalbe iskoristila dva sindikata zdravstva koja uopće nisu bila stranke u postupku i na taj način sporni GKU održali na životu. Listo doznaje kako je došlo do pogreške u komunikaciji između Ministarstva zdravlja i Građanskoupravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, pa državni odvjetnici koji su državu zastupali u ovom predmetu nisu upozoreni da državi odgovara da izgubi spor sa Samostalnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu Spomenke Avberšek.

Komentirajte prvi

New Report

Close