Državna zemlja za zone kroz prodaju, zamjenu ili dar

Autor: Marija Brnić , 28. studeni 2017. u 08:08
Više vremena za stavljanje zemljišta u funkciju/Slavko Midžor/PIXSELL

Promjene u načinu raspolaganja zemljištem za gradnju novih širenje postojećih poduzetničkih zona.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u javnu raspravu uskoro će dati prijedlog izmjena zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Glavne promjene uslijedit će u načinu raspolaganja zemljištem za gradnju novih ili za proširenje postojećih poduzetničkih zona.

U odnosu na postojeći zakonski okvir ubuduće državno zemljište neće u ovu svrhu biti davano u zakup, najam, dokapitalizaciju trgovačkih društava unošenjem nekretnina u temeljni kapital, kao ni za osnivanje založnog prava ili prava služnosti na nekretnini, a eliminirat će se i mogućnost zajedničke izgradnje ili financiranje izgradnje. Drugim riječima, zemljište iz državnog portfelja za poduzetničke zone moći će se koristiti samo kroz prodaju zemljišta, osnivanje prava građenja, zamjenu ili darovanje.

Samo darovanje i procedure kojih se treba pridržavati detaljnije su definirani, ali se predviđa dati više vremena da se darovano zemljište stavi u funkciju poduzetničke infrastrukture, pa se rok od tri povećava na pet godina. Nadzor nad ispunjavanjem ugovora na darovanom zemljištu imat će povjerenstvo koje će imenovati ministarstva državne imovine i gospodarstva, a koje će imenovati potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Povjerenstvo će odlučivati i o prenamjeni zemljišta darovanog za zone. Prijave u Jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture više neće biti oslobođeni subjekti koji su već koristili potpore Ministarstva poduzetništva, evidencija je obvezna za sve korisnike poticaja s bilo koje razine.

Komentirajte prvi

New Report

Close