Državi za rušenje trećine bespravnih objekata treba čak milijardu eura?

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2013. u 11:03
Ilustracija / Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

U Ministarstvu navodno razmišljaju da se kuće koje su bespravno izgrađene u građevinskim područjima, ali u zonama druge namjene ipak ne ruše.

Premda se govori da će se trošak bespravne gradnje obavljati na trošak ilegalnih graditelja, u osnovi je to vrlo skup posao za državni proračun, s rizčnom mogućnošću naplate od bespravnih graditelja, piše Slobodna Dalmacija.

Rušenje kuće može koštati koliko i njezina legalizacia. Bivši ministar Ivan Vrdoljak svojedobno je rekao da za kuću od 400 kvadrata rušenje može koštati do 25.000 eura. Uzme li se cijena od 10.000 eura  za uklanjanje jedne kuće i neke procjene koje se mogu čuti iz Ministarstva da je u Hrvatskoj čak 300.000 bespravno izgrađenih objekata, da bi se srušilo trećinu bespravnih objekata u državnom bi proračunu trebalo osigurati nevjerojatnih milijardu eura, piše list.

List također doznaje kako u Ministarstvu razmišljaju da se kuće koje su bespravno izgrađene u građevinskim područjima, ali u zonama druge namjene ipak ne ruše. Navodno se ti objekti neće moći  legalizirati, ostavilo bi ih se kao trajno nelegalne, zbog čega bi vlasnici plaćali poseban porez. Iz Ministrastva su na novinarski upit odgovorili da rade na donošenju triju novih zakona kojima će biti  uređen dio problematike o kojoj je Slobodna Dalamcija pisala. Naime, u bespravnoj uličici u Splitu – Putu iza nove bolnice nalazi se 11 obiteljskih kuća koje se po sadašnjem Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne mogu legalizirati jer se nalaze u zoni zdravstvenih sadržaja. Zanimljivo je i pitanje što će biti s bespravnim intervencijama unutar UNESCO-ovih zona zaštite u Splitu, Trogiru i Dubrovniku. Slobodna piše kako zasada nije jasno hoće li biti rušenja u tim zonama, te ako neće – kako će UNESCO prihvatiti odluku Ministarstva.

Komentari (3)
Pogledajte sve

sram me je što živim u državi koja ima ovakvu vlast….

pocelo je sijavanje.Kao sto sam i govorio nista od ovoga. Biti ce nelaglne ali se nece srusitr nego ce se na njih placat poseban porez.Za nepovjerovat kakve gluposti ovima padaju napamet.

Eto posla za građevinske kompanije, umjesto gradi – ruši. [emo_zloban]

New Report

Close