Država tvrtki Michaela Ljubasa odbila reprogram 50,7 milijuna kuna poreznog duga

Autor: Poslovni.hr/H , 18. prosinac 2015. u 11:41
Foto: Thinkstock

Vjerovnici na ročištu u postupku predstečajne nagodbe Jadran-produkta pred Nagodbenim vijećim Fine su s više od 99 posto glasova odbili plan djelomičnog otpisa i reprograma ukupnog duga od 142 milijuna kuna.

Država kao većinski vjerovnik Jadran-produkta, tvrtke kojoj je direktor i osnivač Michael Ljubas – nedavno prostrijeljeni kontroverzni poduzetnik i vlasnik portala Dnevno.hr, u petak je odbila prihvatiti plan financijskog restrukturiranja tvrtke i reprogram 50,7 milijuna kuna poreznog duga, čime su se stekli uvjeti za stečaj Jadran-produkta.

Vjerovnici na ročištu u postupku predstečajne nagodbe Jadran-produkta pred Nagodbenim vijećem Fine su s više od 99 posto glasova odbili plan djelomičnog otpisa i reprograma ukupnog duga od 142 milijuna kuna.

Predstavnici Jadran-produkta, tvrtke s manje od deset zaposlenih, od države i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu tražili su otpis čak 36,9 milijuna od 52,8 milijuna kuna ukupnog duga, a preostalih 15,8 milijuna kuna predlagali su otplatiti u roku četiri godine, bez kamata i s počekom otplate od 15 mjeseci od sklapanja predstečajne nagodbe.

Ljubas prozivan za sumnjivu privatizaciju

Odluka države kojom se otvaraju uvjeti za stečaj Jadran-produkta uslijedila je nakon ovotjedne sudske presude prema kojoj država Elektroprometu, drugoj Ljubasovoj tvrtki u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora, treba platiti zatezne kamate za najam zgrade u koju je 2011. bio preseljen zagrebački Prekršajni sud.

Ugovor o zakupu zgrade Elektroprometa za potrebe zagrebačkog Prekršajnog suda bio je sklopljen u veljači 2011., kada su tu odluku predstavnici Ministarstva pravosuđa proglasili odličnim potezom.

No, prema medijskim napisima, u trenutku potpisivanja tog ugovora, u vrijeme mandata ministra Dražena Bošnjakovića, dvadesetak tvrtki povezanih s Michaelom Ljubasom državi je za porez dugovalo oko 70 milijuna kuna. U Ministarstvu pravosuđa su na sve upite o toj spornoj odluci upućivali na nadležne državne institucije.

Kontroverzni građevinski poduzetnik Michael Ljubas ujedno je direktor portala Dnevno.hr i lista 7dnevno, koji su prozivani zbog širenja govora mržnje. Ljubas je u medijima bio prozivan za sumnjivu privatizaciju Elektroprometa, te je spominjan u aferi povezanoj s navodnim pokušajem preuzimanja RIZ Odašiljača.

Ljubas je poznat i po prijetnjama novinarima Večernjeg lista i Business.hr-a, a njegovo se ime povezivalo s napadom na predsjednika uprave Industrogradnje Josipa Galinca.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve


A još ga nitko ne pita za uništenje "Jadran" tvornice metalnog namještaja?
To će biti jedna od glavnih tema!!!!

jedan od naših Šoića

https://www.youtube.com/watch?v=r9l58ZVSovM

A još ga nitko ne pita za uništenje “Jadran” tvornice metalnog namještaja?
To će biti jedna od glavnih tema!!!!

New Report

Close