Država 19 godina nije riješila povrat imovine

Autor: Suzana Varošanec , 05. srpanj 2016. u 15:02
Za Hotele Makarska država priprema privatizaciju/I. Č./PIXSELL

Hoće li problem na koji upozoravaju revizori odbiti potencijalne kupce Hotela Makarska?

Država za Hotele Makarska priprema privatizaciju, no pitanje je što za potencijalne investitore može značiti konstatacija revizora iz financijskog izvjeća za 2015. da se ne može isključiti mogućnost obeštećenja sadašnjih vlasnika zemljišta.

Na nedavnoj skupštini sve predložene odluke su i usvojene, osim što je na protuprijedlog CERP-a za novog nadzornika izabran Jure Brkan iz Turističke zajednice Makarske. No, ostaje neriješeno pitanje vlasništva nad zemljištem bivšeg autokampa Dalmacija (koje su Hoteli Makarska prodali 2001.) na kojem je počeo raditi privatni aparthotel Romana, kao i prodanog bivšeg autokampa Rivijera. Riječ je o neriješenim slučajevima povrata oduzete imovine ranijim vlasnicima.

Revizori upozoravaju da bi potencijalne obveze mogle iznositi i do 100 mil. kn.  Odvjetnici pak drže da za to ne može biti odgovorno matično društvo, nego država. Hoteli Makarska uvučeni su u 20-ak postupaka koje su pokrenuli raniji vlasnici tražeći povrat zemljišta u naravi po Zakonu o naknadi oduzete imovine. "Proteklo je 19 godina od isteka roka za podnošenje zahtjeva za povrat ili naknadu, a većina ih je u fazi prvostupanjskog postupka", kaže tvrtkin pravnik Željko Kordić.

Komentirajte prvi

New Report

Close