Dramatičan Cvitanov apel: Stranci prijete s 10 arbitraža, u pitanju su milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2017. u 12:02
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strani investitori mogli bi pokrenuti deset novih arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske! Uskličnik je stavio glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u izvješću o radu DORH-a za 2016. godinu. Riječ je o velikom teretu za DORH i ozbiljnoj prijetnji Hrvatskoj.

“U slučaju pokretanja još 10 arbitražnih postupaka, što je moguće s obzirom na to da su istekli rokovi za prijateljsko rješavanje sporova, mogla bi se dovesti u pitanje kvaliteta i ažurnost zastupanja Republike Hrvatske kako u arbitražnim postupcima tako i na predmetima iz druge nadležnosti”, ističe, kako piše Večernji list, Cvitan u izvješću saborskim zastupnicima.

Prema podacima DORH-a i objavljenim procjenama, ukupna vrijednost arbitražnih sporova koji se već vode pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu ili nam prijete barem je 10,5 milijardi kuna. A uspješnost arbitražnih zahtjeva, djelomična ili u cijelosti, prema ICSID-u je 46-postotna.

Već se vode arbitraže vrijedne oko 4 milijarde kuna. Usporedbe radi, vrijednost predmeta spora u parnicama koje vodi RH je 2,9 milijardi kuna, i to potražuje 408 milijuna kuna, a tužena je za 2,5 milijardi kuna. Tome treba pribrojiti “izuzetno visoke” troškove postupka.

“Troškove arbitraže čine honorari stranog odvjetničkog društva, honorari i troškovi eksperata jer prema pravilima ICSID-a domaće pravo je činjenica koja se dokazuje, troškovi prijevoda vrlo opsežne dokumentacije, honorari i troškovi vještaka, predujmljeni troškovi arbitara i sudišta, troškovi svjedoka, putovanja i smještaja za vrijeme trajanja rasprava itd.”, obrazlaže Cvitan. Ukupni troškovi zastupanja RH u inozemstvu, uključujući arbitraže i druge inozemne sporove, iznosili su 39,2 milijuna kuna (2015. 30 milijuna kuna, a 2014. 24,4 milijuna kuna), što je 70 posto ukupnog proračuna DORH-a od 56 milijuna kuna.

Taj iznos ne uključuje i troškove dviju arbitraža s MOL-om (izgubljena UNCITRAL-ova u Ženevi i druga je u tijeku u Washingtonu), koji se podmiruju u Ministarstvu gospodarstva i veći su od svih troškova arbitraža i sudskih sporova u nadležnosti DORH-a. Naime, u državnom proračunu za 2017. godinu kod Ministarstva gospodarstva navodi se stavka “usluga zastupanja u sporu između Republike Hrvatske i društva MOL” za koju je u 2015. dano 44,9 milijuna kuna, a u 2016. planirano 43,7 milijuna kuna, dok za 2017. nije ništa navedeno. U 2014. isplaćeno je 15,5 milijuna kuna, što znači da je trošak zastupanja u arbitražama za MOL zasad veći od sto milijuna kuna, javlja Večernji list.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Pa oni u dosta arbitraža idu očito svjesno iako i laici znaju da ce popušiti (Milanovic i Vrdoljak, Ina – Mol). A politika izabire odvjetnicke timove ciji su troskovi abnormalni. Pametnome dosta.

Vlada koja radi- PRVO mora rješavati kosture u ormarima…. tj. naslijeđene neplaćene račune i
obaveze..
Pa, ako je SDP mogao riješiti hiljadu kostura koji su padali iz ormara… onda, nek HDZ pokaže-šta zna,..

O čemu ovaj Cvitan prdi, pa njegov sin je u Agrokoru gdje je 44 milijarde kuna problema.

Lajte kere Jakobsfelda, sutra vam se partija demontira!

New Report

Close