‘Dosta nam je ministra koji se hrani našim strahom’

Autor: Agencija VLM , 14. prosinac 2012. u 13:01
- Mirni prosvjed djelatnika karlovacke podruznice Mirovinskog osiguranja zbog smanjivanja placa.Sindikalni povjerenici Marko Furac i Milan Bijelic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

“Proces ‘rezanja’ krenuo je od 2001. Sve ide na naš teret. Nismo potpisali kolektivni ugovor i ništa nas ne obvezuje na socijalni mir. “

Dosta nam je ministra koji se hrani našim strahom. Dosta nam je nesposobnih, bahatih i socijalno neosjetljivih političara – neke su od poruka upućene sa štrajka upozorenja na kojem su u središtu Karlovca sudjelovali zaposlenici karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Mirni prosvjed organizirale su lokalne podružnice Nezavisnog sindikata zaposlenih u mirovinskom osiguranju i Radničkog sindikata HMO. Zaposlenici su uz transparente, zviždaljke i kape izražavali svoje nezadovoljstvo zbog smanjivanja plaća u zavodu.

Nemamo za život

– Plaće koje primamo i sada su nedovoljne za normalan život. Želimo donošenje aneksa kolektivnom ugovoru kojim bi se vratili dodaci na staž te plaću i mirovinu od koje se može dostojno živjeti – objasnio je tek dio razloga zbog kojeg su se odlučili na štrajk povjerenik NSZMO-a Marko Furač.

Njegov kolega iz Radničkog sindikata HMO Milan Bijelić naglašava da "rezanje" njihovih prava nije proces koji je krenuo tek nedavno, nego im je niz stvari ukinuto prije više godina.

– Još 2001. smanjili su nam plaću za 10 do 50 posto pod izgovorom da je država u krizi. Zatim su 2009. smanjili osnovicu za šest posto i uveli krizni porez. Kako bi sačuvali plaće 2010. odrekli smo se božićnice, no ni to im nije bilo dosta.

Ove godine povećani su osobni odbici na način da su mlađima koji još nisu osnovali obitelj, i starijim kojima su djeca otišla od kuće, smanjili plaću. Osim toga, donesen je i Zakon o reprezentativnosti kojim ukidaju produženu primjenu kolektivnih ugovora. No, istodobno daju mogućnost da jedan sindikat, i to najmanji potpiše kolektivni ugovor koji se primjenjuje na sve – objašnjava Bijelić.

Neka krenu od sebe

Štrajkaši su jasno poručili da nisu potpisali kolektivni ugovor, pa ih ništa ne obavezuje na socijalni mir. Tijekom dana stiglo je i niz pisama potpore. Tako su mirovince podržali sindikati Porezne uprave, pomoraca putničkih brodova, bankarskih djelatnika, kao i nezavisni hrvatski i sindikati socijalne pravde.

Ogorčenje zaposlenih u državnom sektoru svakodnevno raste. Svoje nezadovoljstvo već su iskazali zaposlenici u osnovnom u srednjem obrazovanju, koji su najviše pogođeni "rezanjima". Većina od 11.772 nezaposlena u Karlovačkoj županiji rado bi se mijenjala s "prosvjednicima" iz državnih službi. Međutim, radnici mirovinskog, nastavnici, profesori, liječnici, medicinske sestre i mnogi drugi opravdano se pitaju zašto baš oni moraju podnijeti najveći teret krize. Odnosno, zašto oni koji odlučuju, Vlada i ministri, nisu najprije sebi "srezali" ionako prevelika primanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close