Dogovor o Cimosu bolji za Slovence

Autor: Marija Brnić , 31. siječanj 2017. u 21:59
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Marić uspio ishoditi jednokratnu isplatu u 15 dana. Sačuvano tisuću radnih mjesta.

I nakon kratkih, šturih izjava ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka jučer je ostalo nejasno kakav je zapravo nagodbeni paket dogovoren u slučaju mirnog rješavanja spora kojeg vodi hrvatski DAB protiv Cimosa.

Detalji dogovora postignutog u Otočcu na Krki službeno bi trebali biti obznanjeni tek na sjednici Vlade RH, koja zbog vrijednosti spora mora dati odobrenje nagodbe, no prema prvim informacijama u Sloveniji će imati puno više razloga za zadovoljstvo dogovorom s Marićem nego u Zagrebu. Spor koji DAB vodi protiv Cimosa zbog dugova po kreditu kojeg je ta tvrtka podigla početkom '90-ih u Riječkoj banci prema dosad dostupnim informacijama vrijedan je nešto manje od 50 milijuna eura, na koliko se povećalo potraživanje po glavnici od 20,2 milijuna eura.

U pregovore s DAB-om najprije je lani ušao odabrani strateški partner koji treba preuzeti Cimos, talijanski investicijski fond Palladio Finanziario, a koji je nudio 3 mil. eura s plaćanjem u roku od 10 godina. Nakon DAB-ove odbijenice novu ponudu dala je slovenska država u čijem je vlasništvu Cimos, a nuđeno je 5 mil. eura uz nedefiniran način isplate. Najnovija nagodbena ponuda nije, prema prvim informacijama, povećana ni do razine ugovorene glavnice, već je, navodno, Marić uspio ishoditi jednokratnu isplatu u roku od 15 dana, uz argument da je nagodbom izbjegnuto moguće ugrožavanje i tisuću radnih mjesta u Cimosovim tvrtkama u Istri.

Komentirajte prvi

New Report

Close