Zlatna bilanca zapravo nam je otkrila koliko (malo) tvrtki posluje pozitivno

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2013. u 13:08
Thinkstock

Na petoj svečanoj dodjeli nagrada Zlatna bilanca uglavnom su laureati bili male i srednje velike tvrtke.

Na petoj svečanoj dodjeli nagrada Zlatna bilanca koja se održala danas u zagrebačkom hotelu Westin uglavnom su laureati bili male i srednje velike tvrtke.

Od 97.254 poduzetnika (bez banaka i osiguravatelja) u užem izboru bilo ih je 2.980, a to su oni koji su lani ostvarili pozitivan rezultat. U djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo nagradu je dobio poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška koji godišnje proizvede 5.000 tona sjemena, a dodatno proizvode i pivarski ječam.

Solana Pag, najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, dobitnik je nagrade u djelatnosti rudarstva i vađenja, a Tvornica stočne hrane iz Čakovca, u vlasništvu malih dioničara, dobitnica je nagrade u djelatnosti prerađivačke industrije. Varaždinski Termoplin, distributer prirodnog plina, sa 120 VSS radnika pobijedio je u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom.

Unija nova iz Zagreba, koja je počela poslovati 1961. godine sa staklenim otpadom, dobitnik je u djelatnosti oprkrba vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenje vodom te djelatnosti sanacije okoliša. U djelatnosti građevinarstva pobijedila je pak tvrtka Forsec iz Zagreba koja inače posluje 18 godina.

DM, čini se jedini veliki poduzetnik, dobitnik je nagrade u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, a zapošljava 1209 ljudi i po mnogim ocjenama najpoželjniji je poslodavac u Hrvatskoj. U djelatnosti prijevoza i skladištenja nagradu je dobio Croatia šped iz Zagreba, a ta je tvrtka ujedno prema financijskom rejtingu i sveukupni pobjednik jer je najuspješnije poduzeće u 2012.

Maslenica iz Rapca u vlasništvu talijanskih investitora dobitnik je nagrade u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a zagrebački Ekobit dobio je nagradu u djelatnosti informacije i komunikacije. Odvjetničko društvo Divjak, Topić i Bahtijarević dobili su Zlatnu bilancu za 2012. godinu u kategoriji stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Zlatna bilanca je nagrada koju Fina, pod pokroviteljstvom Vlade, prema 11 strogo utvrđenih ekonomskih i financijskih kriterija najuspješnijim tvrtkama dodjeluje petu godinu zaredom.

Komentirajte prvi

New Report

Close