‘Dodatno oporezovati velike privatne iznajmljivače jer su zapravo poduzetnici’

Autor: Marija Crnjak , 29. rujan 2019. u 22:01
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Državni tajnik za turizam otkrio da se razmatra nova obveza za dio segmenta turističkog smještaja.

Hrvatska je dosegla vrhunac turističkoga prometa u ljetnoj sezoni, i bez velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, promet, kanalizaciju, gospodarenje otpadom, daljnji rast izazvat će takozvani ‘overturizam’. Uz ulaganje u infrastrukturu potrebno je također napraviti reda i u segmentu privatnog smještaja koji najbrže raste, te razgraničiti obiteljski smještaj od poduzetništva.

Upozorili su na to sudionici stručnog skupa održanog u petak povodom 60.obljetnice Instituta za turizam u Zagrebu.

“Imamo ozbiljan problem s privatnim smještajem koji prevladava i jedini je segment koji kontinuirano raste od devedesetih godina do danas, dok drugi segmenti poput hotela stagniraju. Ne samo da je privatni smještaj najveći krivac za overturizam i zagušenje prostora, već zbog toga imamo najnekonkurentniju strukturu turizma od svih mediteranskih zemalja”, istaknuo je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre iz Rovinja.

Malo prostora za rast

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić najavio je mogućnost uvođenja dodatnih poreza na privatni smještaj koji je zapravo poduzetništvo.

Upravo je Institut za turizam prošle godine za Splitsko-dalmatinsku županiju napravio analizu održivosti turizma koja je pokazala da ima jako malo prostora za rast u sezoni. Joško Stella, direktor Turističke zajednice te županije, podsjetio je kako samo u lipnju i rujnu ima mnogo prostora za rast broja noćenja, a kamoli u svibnju i listopadu. Također, u planu je turistički razvoj zaleđa koje ima tek dva posto prometa, a zauzima čak 70 posto površine Splitsko-dalmatinske županije.

Jedini s najvećim paušalom

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da je Dubrovnik jedini grad u Hrvatskoj koji od sljedeće godine uvodi najveći zakonski paušalni porez iznajmljivačima od 1500 kuna po krevetu.

“Splitska vlast lani je gotovo pala kad su pokušali uvesti paušal od 750 kuna. Lokalne vlasti boje se da će izgubiti glasove ako donesu takve odluke”, poručio je Franković.

Komentirajte prvi

New Report

Close