Do kraja listopada 94 javna poziva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2014. u 11:38
Thinkstock

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je od ožujka do kraja listopada 94 javna poziva za zakup poljoprivrednog zemljište u vlasništvu države u ukupnoj površini od 13.093,04 hektara.

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je od ožujka do kraja listopada 94 javna poziva za zakup poljoprivrednog zemljište u vlasništvu države u ukupnoj površini od 13.093,04 hektara, podaci su Agencije.

Samo u listopadu je raspisano sedam javnih poziva za zakup poljoprivrednog zemljište u ukupnoj površini od 1.065,3 hektara, priopćeno je u četvrtak iz Agencije.

U listopadu su raspisana po dva poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Dubrovačko-neretvanske i Bjelovarsko-bilogorske županije, a po jedan javni poziv raspisan je u Zagrebačkoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu daje se u zakup za poljoprivrednu proizvodnju na 50 godina, a na javni se poziv može javiti fizička ili pravna osoba koja je do isteka roka za podnošenje ponuda platila sve dospjele obveze s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i protiv koje se ne vode postupci radi predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Sudionik javnog poziva ostvaruje pravo prvenstva za zakup za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu temeljem najvišeg zbroja bodova od mogućih 100 bodova, i to do 60 bodova za gospodarski program, 20 bodova ako je dosadašnji posjednik u mirnom posjedu temeljem valjano provedenog natječaja te do 20 bodova za visinu ponuđene zakupnine, proporcionalno u rasponu od početne do dvostruke početne zakupnine.

Ako je više osoba izjednačeno po broju bodova i ponuđenoj zakupnini, najpovoljniji ponuditelj utvrdit će se javnim nadmetanjem.

Iz Agencije najavljuju da će i dalje raspisivati javne pozive za poljoprivredno zemljište kojim je moguće raspolagati, a javni pozivi neće biti raspisani za katastarske čestice za koje postoji određeno ograničenje (npr. nalaze se u javnom vodnom dobru, u građevinskom području, u šumsko gospodarskoj osnovi ili su unutar zaštićenog područja).

Komentirajte prvi

New Report

Close