Dižu se naftne trošarine i naknade za telekome

Autor: Jadranka Dozan , 16. travanj 2014. u 22:00
Ministar financija Slavko Linić/P. Macek/PIXSELL

U Vladi su odlučili ne ići na namete mobilnoj telefoniji kao nekad, već će se dodatni prihodi osigurati izmjenama radiofrekvencijskih naknada.

Koalicijski partneri Kukuriku koalicije prošli su tjedan odlučili uzeti sedam dana za preispitivanje seta mjera kojima bi se osiguralo smanjenje deficita za dodatnih 1,3 milijarde kuna, no čini se da se u međuvremenu nisu domislili nekim boljim ili spretnijim rješenjima.

 

300milijuna

kuna prihoda za proračun u Vladi očekuju od telekom nameta

Iako su u redovima SDP-ovih koalicijskih partnera sve do jučer imali određenih nedoumica u vezi s efektima zahvata u naftne trošarine i 'oporezivanja' telekom operatera, i povećanje trošarina na naftne derivate i vraćanje nameta telekom kompanijama odluke su koje će se danas vjerojatno ipak naći na sjednici Vlade. Oko smanjenja investicija u cestogradnji, kao i oko smanjenja nekih subvencija nije ni bilo previše dvojbi. Prema neslužbenim informacijama, Vlada je ostala pri prvotnim računicama vezanim uz trošarine, što znači da će se one za najprodavanija motorna goriva povećati za 20 lipa po litri. Proračunske okolnosti u kojima je Vlada zbog procedure pri prekomjernom deficitu prisiljena posegnuti za dodatnim sužavanjem deficita ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić opisao je prije dva dana kao "spašavanje vojnika Ryana".

A premda je priznao kako će tu nužno biti i "kolateralnih žrtava", ističući kako "nijedna od predloženih mjera neće biti bezbolna", Dončić je u vezi s nametom teleoperaterima naglasio i da se pritom neće optereti građane.Proračun bi od teleoperatera, navodno, trebao priskrbiti oko 300 milijuna kuna. Izbor je, čini se, pao na model prema kojemu se ne bi išlo na posebno oporezivanje mobilne telefonije već će se dodatni prihodi osigurati izmjenama  radiofrekvencijskih naknada koje plaćaju isključivo teleoperateri. Možda je Dončić propustio dodati da građane to neće opteretiti – izravno.

Komentari (5)
Pogledajte sve

prošle godine pad investicija 60% , ove totalna bježanija , ovi i dioti mjenjaju pravila na tjednoj bazi .

Ma digli su cijene radi investicija u trazenje nafte i plina kojih imamo u izobilju u Jadranu. Cim pocme teci nafta i plin u potocima cijene plina i nafte ce biti manje nego u Venezueli. Sve ovo ima svoje razloge i dio je velikog plana 21. Je li tako Linicu,Vrdoljače,Grčiću i ostali magovi i gurui???

imat ćemo valjda najskuplji benzin u EU!?! to su znači rezultati vladinih reformi koje je neki dan najavio vrdoljak?! [emo_palacd]

Odlicna vijest. Sada je i u Austriji benzin jeftiniji(1,33 E/litri za Eurosuper 95). Svaka cast Linicu i kukurikavcima.Znaju i gotovo.

New Report

Close