Deficit tekućeg računa pao gotovo 43 posto

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2012. u 16:22
Udio deficita tekućih transakcija u BDP-u / Izvor: HNB, graf: RBA

Manjak na tekućem računu iznosio je 210 mil. eura, sto je za 156 mil. eura (42,7%) manje nego u istom tromjesečju lani

Preliminarni podaci središnje banke o Platnoj bilanci Republike Hrvatske pokazali su u drugom kvartalu manji deficit nego u prvom tromjesečju, pišu RBA analitičari. Manjak na tekućem računu iznosio je 210 mil. eura, što je za 156 mil. eura (42,7%) manje nego u istom tromjesečju prošle godine. Promatrajući kumulativno u zadnja četiri tromjesečja, tekući račun bilježi deficit čiji udio u BDP-u iznosi 0,5%. 

Smanjenju deficita u drugom tromjesečju najviše su pridonijeli smanjenje deficita na računu dohotka i rast suficita na računu usluga. Deficit na računu dohotka, na kojem se evidentiraju isplate dohodaka (dividendi, kamata i ostalih oblika prinosa) po osnovi držanja financijske imovine između rezidenata i nerezidenata, iznosio je 393 mil. eura, sto je za 165 mil. eura (29,6%) manji deficit nego u drugom tromjesečju 2011. U prvom tromjesečju na ovom je računu deficit zabilježio rast na godišnjoj razini pa su takva kretanja vjerojatno bila rezultat isplate dividendi u dva dijela zbog čega se deficit u prvom tromjesečju povećao, a u drugom smanjio na godišnjoj razini. Na računu usluga suficit je iznosio 1,64 mlrd. eura, sto je za 54 mil. eura ili 3,4% više nego u drugom tromjesečju lani. Tome su najvise doprinijeli povećani prihodi od putovanja, odnosno priljeva deviza na osnovu turizma što je bilo i očekivano s obzirom na dobre pokazatelje o broju dolazaka i noćenja turista.

Prihodi od putovanja iznosili su 1,76 mlrd. eura (+9,1% godisnje). Kako su pokazivali i podaci DZS-a, manjak na računu roba povećao se za 4,8% godišnje uslijed većeg smanjenja prihoda od rashoda (izvoza od uvoza) te je iznosio 1,76 mlrd. eura, navodi se u RBA analizi.

Neto priljev kapitala iz inozemstva isključujuci promjene međunarodnih pričuva u drugom tromjesečju iznosio je 215,7 mil. eura što je 13,6 posto manje u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine. Izravna inozemna ulaganja (FDI) u Hrvatsku bilježe daljnje smanjenje na godišnjoj razini te su od travnja do kraja lipnja iznosila svega 144 mil. eura (godišnji pad od gotovo 44%). U prvih šest mjeseci FDI su dosegnuli tek 154,4 mil. eura odnosno 444 mil. eura manje (74%) u odnosu na isto razdoblje lani. Stoga je izgledno da će 2012. godinu Hrvatska zaključiti s najmanjim priljevom izravnih inozemnih investicija od 1995. Posljedica je to globalno visoke averzije prema riziku, nepovoljnog investicijskog okruženja ali i izostanka privatizacijskih procesa koji su uvelike pridonosila priljevu inozemnog kapitala u pretkriznim vremenima.

Obveze po osnovi portfolio ulaganja u Q2 2012 bile su pozitivne sto je većim dijelom posljedica zaduživanja države na inozemnim trzistima kroz izdanje petogodišnje obveznice u vrijednosti 1,5 mlrd. dolara. Ovaj priljev je viseštruko nadmašio povećanje inozemnih sredstava s osnove portfeljnih ulaganja. Na računu ostalih ulaganja (obuhvaćaju kredite, trgovinske kredite te gotovinu i depozite) zabilježen je neto odljev sredstava u iznosu od 766 mil. eura (što je vrlo vjerojatno posljedica nastavka razduživanja domacih sektora prema inozemstvu), zaključuju RBA analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close