Dalmatinci uzgajaju voće budućnosti koje već nakon druge godine donosi profit

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2016. u 10:03
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Crne bobice, najsličnije ribizlu ili borovnici, za kojima vlada pomama u čitavom svijetu zbog njihovih ljekovitih svojstava, pažljivo se beru i pripremaju za preradu.

Sibirska aronija hit je među poljoprivrednicima u dolini Neretve. Ne, nije šala. U naselju Krvavac nedaleko od Metkovića udomaćila se ova egzotična biljka kao da je tu stotinama godina rasla. Na plantaži obitelji Jelčić raste i donosi dobar rod. Nije zahtjevna za uzgoj, a ima tržište, dakle, i sigurnu prodaju.

Crne bobice, najsličnije ribizlu ili borovnici, za kojima vlada pomama u čitavom svijetu zbog njihovih ljekovitih svojstava, pažljivo se beru i pripremaju za preradu. Sve se radi ručno. Nema strojeva ni pomagala. Ekološka proizvodnja u pravom smislu te riječi, piše Slobodna Dalmacija.

Sibirska aronija se inače često naziva i super voćem ili vitaminskom bombom zbog svojih nutritivnih vrijednosti i antioksidansa te uspjeha u liječenju karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti.

Čudeći se otkud aronija usred doline Neretve, noge nevjerne Tome dolaze na plantažu pogledati to čudo usred močvare. Hektar aronije upravo je ovih dana dospio za berbu. Neugledni grmići puni crnih bobica nikli su u okruženju stabala mandarina, koje također "zovu" berače. Na plantaži je 1700 grmova aronije, na kojima će se ove jeseni ubrati oko sedam tona kvalitetnih plodova.

Aronija se sporo bere jer je plod sitan i to je jedina mana ovog uzgoja. Ali, dobro je društvo, uigrana ekipa, pa se razgovorom i šalom razbija monotonija posla. Svaki berač ima stolicu na kojoj sjedi, a neizostavni rekvizit u berbi su i plastične rukavice jer aronija ispušta boju pa ostavlja tragove po rukama. Spretan berač za osam sati rada može ubrati oko 80 kilograma aronije, znači osam kilograma po satu.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close