Croatia Airlinesu treba financijska “injekcija” od 30 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2015. u 12:48
Borna Filić/PIXSELL

Prethodni pokušaji pronalaska strateškog partnera nisu uspjeli jer su bili poduzeti prerano, no sad je tvrtka profitabilna te sređena, kaže Kučko.

Croatia Airlines (CA) ove godine završava restrukturiranje i spreman je za ulazak strateškog partnera koji bi dokapitalizacijom ubrzao razvoj nacionalne zrakoplovne kompanije, rekao je danas na susretu s novinarima predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko.

Ulaskom strateškog partnera država ne bi dobila znatniji novčani iznos, ali bi se omogućio Croatia Airlinesu brži razvoj, kaže Kučko. Podsjeća da je tvrtka i u uvjetima smanjenja kapaciteta, nemogućnosti širenja te dubioza iz prethodnih godina, uspjela postići profitabilnost, ali da je strateški partner "apsolutno dobrodošao" za ubrzanje daljnjeg razvoja. Kučko se nada da će model ulaska strateškog partnera biti poznat u sljedećih pola godine. Ističe da su stručnjaci International Finance Corporationa (IFC), fonda Svjetske banke koji je angažiran kao vanjski suradnik u pronalaženju strateškog partnera za hrvatsku nacionalnu aviokompaniju, profesionalci iz aviobranše.

Čelni čovjek Uprave Croatia Airlinesa naglašava da strateški partner domaćoj aviokompaniji ne mora nužno biti neka druga aviokompanija, nego primjerice ulagački fond koji bi u kompaniju ubrizgao kapital reda veličine 30 milijuna eura.

Po njegovoj ocjeni, prethodni pokušaji pronalaska strateškog partnera nisu uspjeli jer su možda bili poduzeti prerano, no sada je, kako kaže, situacija drukčija, jer je tvrtka profitabilna te financijski i na svaki drugi način sređena.

"Na razini kompanije osigurali smo clean start, nemamo gubitaka niti većih dugovanja i poslujemo profitabilno, a obveze podmirujemo iz tekućeg poslovanja", ističe Kučko.

Govoreći o planovima za budućnost, pored dokapitalizacije Kučko je najavio i nabavku zrakoplova s oko 100 sjedala, kojima bi se popunila praznina između Croatijinih Dashova sa 76 i Airbusa sa 144 sjedala, pri čemu je najizglednija nabavka zrakoplova Embraer 100 seater. Kučko je spomenuo i golem doprinos Croatia Airlinesa hrvatskom turizmu, napomenuviši da svaki treći avioturist u Hrvatsku stiže na krilima domaće aviokompanije. Ipak, napomenuo je i da kompanija od tih turista zarađuje znatno manje nego drugi sudionici turističke industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close