Crna lista bankrotiranih vlasnika priprema teren za osnivanje tvrtki za 10 kuna

Autor: Suzana Varošanec , 25. ožujak 2012. u 22:00

Osnivanja tvrtki praktički bez temeljnog kapitala dopuštaju mnoge članice EU, Italija, Njemačka, Francuska, Portugal….

Budućim zakonom o financijskom poslovanju trebala bi vrlo brzo početi primjena tzv. crne lista bankrota, koju imaju mnoge zemlje, a na koju će u nas doći, čini se, barem 20-ak tisuća neodgovornih poduzetnika. Bit će kažnjeni tako što će im se zakonski zabraniti osnivanje novih tvrtki. Na udar novoga režima koji priprema resor financija dolaze navodno svi vlasnici postojećih tvrtki koji imaju dugove, nemaju imovine i zaposlenih. Mimo očekivanoga skraćenog stečaja, koji je čista kamilica, zapravo ih čekaju velike muke, a i rizici od različitih odgovornosti. Zanimljivo je da se istom sankcijom, zabranom njihovim novim tvrtkama da opet uđu na tržište, prijeti i članovima obitelji osnivača propalih tvrtki. Nakon takva čišćenja tržišta ispunit će se pretpostavke da u sljedećoj fazi, u 2013., Vlada dopusti osnivanje tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću što je dogovoreno s EU.

Nova pravila
Zakonska rješenja kojima će se provoditi procedura za registriranje tvrtki od 10 kuna postoje u Ministarstvu pravosuđa u sklopu paketa izmjena Zakona o trgovačkim društvima. Sada je za osnivanje d.o.o.-a u Hrvatskoj, inače, potrebno 20.000 kuna ili oko 2650 eura. No, prije toga Ministarstvo financija treba definirati nova pravila igre kako se ne bi opet dogodila poplava jednostavnih d.o.o.-a s neodgovornim osnivačima. U Ministarstvu pravosuđa potvrđuju da je zabrana odlično rješenje za uvođenje propozicija igračima za red i financijsku disciplinu. Tvrde i da otpada eventualni prigovor zabrane retroaktivne primjene novoga nepovoljnog zakonskog rješenja.

Tvrtka za euro
Sektor za međunarodne odnose HGK istražio je stanje u EU u pogledu osnivanja tvrtki praktički bez temeljnog kapitala koje će ovdje uskoro krenuti u primjenu. U Italiji je, tijekom siječnja ove godine, kao jedna od antikriznih mjera dodatno liberalizirano tržište i omogućeno otvaranje novih tvrtki s pologom temeljnog kapitala od jednog eura. Ta mogućnost otvorena je, kažu u HGK, za fizičke osobe, u dobi do 35 godina, u trenutku osnivanja tvrtke. Time se otvara mogućnost olakšana ulaska u svijet poduzetništva mlađoj populaciji.

Europski limiti
Prema informacijama dostupnim HGK, trenutačno slična mogućnost otvaranja tvrtke (društva s ograničenom odgovornošću), s pologom od jednog eura postoji u Njemačkoj od 2008., no ograničena je na osnivanje tzv. mini-GmbH. Polog iznosi jedan euro, no uz to se pojavljuju razni troškovi i ograničenja. U Francuskoj je od 2003. također minimalni polog za otvaranje tvrtke jedan euro. Unutar članica Europske unije minimalni polog od jednog eura vrijedi i u Bugarskoj i Portugalu. Limit na polog nemaju Velika Britanija i Cipar. Kad je riječ o ostalim članicama Europske unije, kažu u HGK, najniži polog nakon navedenih ima Rumunjska, a iznosi 60 eura. Slijedi Malta, gdje on iznosi 250 eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

„Čišćenje tržišta“ kako je ovdje predstavljeno, više mi sliči na akcije čišćenja koje sprovode stanovnici nekog sela, naselja, grada itd, nakon što su onečistili neko selo,neko naselje,neki grad itd.

Često sam se upitao, zar nije jednostavnije staviti više korpi za smeće, više kanti za smeće, više kontejnera, pa bi preventivno, osim za vandale, omogućio čišće naselje?

Međutim kako to biva u „ekonomskom populizmu“( Bogomir Kovač) stigmatizacija,vulgarizacija, primitivizacija, kažnjavanje, očito su jedini instrumenti „ekonomskih populista“ koji ama baš ništa ne znaju o dolasku i odlasku tvrtki sa tržišta!

New Report

Close