‘Coca-Cola je više hrvatska nego što mislite’

Autor: Objava za medije , 17. rujan 2013. u 16:55
Mircea Draja, glavni direktor Coca-Cole HBC Hrvatska i Coca-Cole HBC B-H Sarajevo

Prije točno 45 godina napunjena je prva bočica Coca-Cole u Republici Hrvatskoj.

Prije točno 45 godina napunjena je prva bočica Coca-Cole u Republici Hrvatskoj. U povodu te obljetnice punionicu i sjedište Coca-Cole danas je posjetilo izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Ministrima i novinarima tom su prigodom predstavljeni rezultati nedavno dovršene Studije o socioekonomskome utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2012. godini kojom se analizira doprinos te tvrtke hrvatskomu gospodarstvu i utjecaj Coca-Cole na hrvatsko društvo u cijelosti. Studija se tijekom posljednjih devet mjeseci pripremala u suradnji s međunarodnom konzultantskom tvrtkom Steward Redqueen i pod vodstvom prof. dr. sc. Ethana B. Kapsteina, a predstavio ju je glavni direktor Coca-Cole Adria Clemens Brugger.

Doprinos hrvatskom gospodarstvu od 33,8 milijarde kuna

– Iz provedenoga istraživanja može se vidjeti da Coca-Cola daje znatan doprinos hrvatskomu gospodarstvu i da je više hrvatska nego što mislimo. Tijekom posljednjih 18 godina Coca-Cola je, naime, pridonijela cjelokupnomu hrvatskom gospodarstvu s 33,8 milijarde kuna, što je oko 0,9 posto ukupnoga državnog BDP-a u tome razdoblju. Od svake kune potrošene na Coca-Colu u Republici Hrvatskoj ostaje čak 90 lipa. Osim izravnoga doprinosa gospodarstvu, poput 125 milijuna kuna poreza koji plaća i 554 radna mjesta koja osigurava, brojni su i neizravni doprinosi Coca-Cole hrvatskomu gospodarstvu. Tako, primjerice, na svaku kunu Coca-Colina izravnoga doprinosa dolazi još 9 kuna neizravnoga doprinosa tvrtke BDP-u, a za svako radno mjesto unutar Coca-Cole tvrtka osigurava dodatnih 12 radnih mjesta u širemu gospodarstvu – pojasnio je Brugger.

Coca-Cola u Republici Hrvatskoj aktivan je dio gospodarskoga, društvenoga i kulturnoga života još od 17. rujna 1968., kad je napunjena prva bočica toga popularnog napitka u Ulici Milana Sachsa u Zagrebu gdje se i danas nalazi punionica i sjedište tvrtke. O okolnostima u kojima tvrtka dočekuje 45. rođendan u Republici Hrvatskoj govorio je glavni direktor Coca-Cole HBC Hrvatska Mircea Draja.

– Kao i svaka tvrtka posljednjih godina suočili smo se s otežanim tržišnim uvjetima. Zbog visokih proizvodnih troškova i lošega poslovnog okružja morali smo donijeti i neke nepopularne odluke kako bismo zadržali stabilnost i konkurentnost. Završili smo preustroj i stvorili temelje za dugoročnu stabilnost i održivost svojega poslovanja. Vjerujemo u skori oporavak tržišta i radujemo se prigodi da, u zajedništvu s drugim tvrtkama, damo novi razvojni zamah hrvatskomu gospodarstvu te i dalje budemo među predvodnicima u društvenoj odgovornosti, promicanju održivoga razvoja i ulaganju u hrvatsko tržište – rekao je Draja.

 

Vrdoljak impresioniran

Ministri Vrdoljak i Jakovina istaknuli su kako se Vlada Republike Hrvatske mora pobrinuti da se tvrtkama poput Coca-Cole olakša poslovanje.

– Imati jednu takvu robnu marku i proizvoditi, a ne samo prodavati, podiže ugled cjelokupnomu našem gospodarstvu. Bitke koje sada vodimo upravo su bitke za konkurentnost gospodarstva i moramo ih dobiti kako Coca-Cola nikad ne bi pomislila na daljnje rezanje troškova u Republici Hrvatskoj te da se odluči razvijati svoj konkurentski položaj u okruženju na temelju proizvodnje u Republici Hrvatskoj – istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

– Podaci su koje ste izložili impozantni, a mene vesele svi učinci na dobavljače i partnere. Mi se u Vladi Republike Hrvatske moramo pobrinuti da tvrtkama olakšamo poslovanje i kad su u pitanju parafiskalni nameti. Želim vam da sačuvate svoj tržišni položaj, a mi ćemo vam biti partnerom i na projektima koje ostvarujete u zajednici poput projekta Lijepa naša Sava na kojemu smo dosad sjajno surađivali – izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Uz Vladino izaslanstvo u današnjemu obilasku proizvodnoga pogona Coca-Cole u Zagrebu te predstavljanju studije o njezinu socioekonomskome utjecaju na hrvatsko gospodarstvo bili su nazočni predsjednik Saborskoga odbora za gospodarstvo Igor Rađenović, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Davor Štern i pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo Davorka Pejnović.

Studija o socioekonomskome utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2012. godini dostupna je na mrežnoj stranici www.coca-colahellenic.hr.   

Komentari (3)
Pogledajte sve

proslavili 45 godina kako nas truju

ŠTETNI UTJECAJ COCA COLE NA ZDRAVLJE :

http://www.moje-zdravlje.ba/zdravlje/stetni-uticaj-coca-cole-na-zdravlje [moje-zdravlje.ba]

Coca cola: 11% šećera! Pa ti vidi koliko šećera popiješ i koje su posljedice na zdravlje.

Ministri im došli cestitat što gase punionicu vode i ljudi idu na cestu…ne znam čime se hvale kad su sa najjačim svjetskim brendom tek drugi,iza Jamnice…u većini Europe su prvi po prihodima ispred domaćih

New Report

Close