CIP ugovor HBOR-a i EIF-a za lakše kreditiranje mikro poduzetnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. kolovoz 2014. u 16:21
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Krediti će se odobravati na rok do pet godina uključujući poček do godine dana.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europski investicijski fond (EIF) potpisali su Ugovor o jamstvu u okviru Posebnog programa za poduzetništvo i inovacije (CIPEIP) s ciljem poticanja poslovnih banaka na kreditiranje mikro poduzetnika, posebice početnika, izvijestili su danas iz HBOR-a.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan, članica Uprave HBOR-a Martina Jus i predsjednik EIF-a Pier Luigi Gilibert.

Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu malim će poduzetnicima od jeseni biti olakšan pristup kreditnim sredstvima zbog znatno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, navode iz HBOR-a.

Najavljuju da će početkom jeseni uvesti novi program mikro kreditiranja koji će se provoditi uz CIP garanciju pri čemu će za osiguranje povrata kredita biti dovoljne mjenice i zadužnice, odnosno osiguranje na opremi koja se kupuje iz kredita.

Krediti će se odobravati na rok do pet godina uključujući poček do godine dana, a maksimalni iznos kredita iznosit će 25 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Kreditni program provodit će se putem poslovnih banaka koje potpišu ugovor o suradnji s HBOR-om, a iz te banke ističu i da su potpisivanjem tog ugovora nastavili svoju aktivnu ulogu u stvaranju pretpostavki za lakši pristup financijskim sredstvima malim poduzetnicima i samozapošljavanja i razvitka poduzetništva.

CIP Okvirni program za konkurentnost i inovacije (the Competitiveness and Innovation Framework Programme-CIP) pokrenut je radi poticanja produktivnosti, inovativnosti i održivog rasta u Europi uz istovremeno rješavanje komplementarnih pitanja na području zaštite okoliša.

U okviru CIP-a, EIF-u je dodijeljena 1,1 milijarda eura za financiranje rizičnog kapitala putem Programa za MSP s visokim potencijalom rasta i inovativnosti (the High Growth and Innovative SME Facility–GIF) i garancija putem Programa garancija za male i srednje poduzetnike (the SME Guarantee Facility – SMEG).

Uz to, iz HBOR-a napominju i da EIF-ovo ulaganje financira EU putem Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije-CIP, da sredstvima CIP-a od spomenutih 1,1 milijarde eura upravlja EIF, a da je namjena CIP-a pokretanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta te poticanje produktivnosti, konkurentnosti i inovativnosti u EU uz optimalno korištenje sredstava EU-a za olakšavanje pristupa financijskim sredstvima malim i srednjim poduzetnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close