Cijene šećera u EU najniže 
u 12 godina, kod nas je i gore

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 15. studeni 2018. u 22:00
Hrvatska je u neravnopravnom je položaju jer nije koristila pomoć EU za sektor, kaže Petir, FOTOLIA

Kriza drma, a sektor se ne štiti dovoljno, proizvođači se slažu.

Europarlamentarka Marijana Petir prozvala je Europsku komisiju da ne štiti dovoljno sektor proizvodnje šećera u EU, koji je u problemima nakon ukidanja kvota za proizvodnju koje su na snagu stupile lani. Smatra kako je EK trebala zbog drastičnog pada cijena šećera, osnovati krizni fon za taj sektor.

“Hrvatska je ušla u EU 2013. i u neravnopravnom je položaju jer nije imala pomoć za restrukturiranje sektora. Sve stare članice i dio novih koristile su novac Europskog fonda za restrukturiranje, više od 5,4 milijardi eura”, kazala je na sjednici Odbora za poljoprivredu u Strasbourgu.

Predstavnici Glavne uprave za poljoprivredu EK zastupnicima su predstavili mjere koje je poduzela ili predvidjela EK za potporu proizvođača najviše pogođenih krizom cijena u kombinaciji s vrlo niskim prinosima šećerne repe u nekoliko država ove sezone. Petir nije zadovoljna njihovim izlaganjem te je Komisiju prozvala zato što ne koristi mjere koje su joj na raspolaganju u okviru ZPP-a. Ona, kao i hrvatski stručnjaci, smatraju da je potporu privatnom skladištenju trebalo uvesti kada su cijene pale ispod 404 eura/t što je minimalni prag za “zdravlje sektora”.

U Hrvatskoj je to bio glavni izvozni sektor u agraru u 2017. godini s tri tvornice i više od tisuću kooperanata. Hrvatski proizvođači upozoravaju da, kad se jednom zatvori šećerana, na tom mjestu praktički prestaje uzgoj šećerne repe, pa je Petir zato tražila da se nađu adekvatna rješenja.

“Katastrofalno bi bilo da krajnji rezultat nakon već druge krize u četiri godine bude napuštanje te proizvodnje u Hrvatskoj”, stav je hrvatskih proizvođača.

Predsjednik Uprave dvije najveće domaće šećerane Viro i Sladorane, Željko Zadro slaže se s- Petir. Proizvodna ograničenja u sektoru od 1. listopada 2017. više se ne primjenjuju stoga je tržišna godina 2017./2018. prva u kojoj je proizvodnja na razini EU neograničena. Sektor je već bio pogođen krizom u 2015., zato ukidanje kvotnog sustava predstavlja novi izazov i za proizvođače šećerne repe i za proizvođače šećera, kaže Zadro. U Hrvatskoj je 2017. na 19.533 ha proizvedeno 1.295,459 tona šećerne repe, uz prirod od 66,3 t/ha. U odnosu na 2016., lani se bilježi rast površina pod repom za 26%. Proizvodnja šećera u 2017./2018. tržišnoj godini iznosi 276.265 tona, od čega je 229.143 tona šećera od šećerne repe.

Cijena šećera je u srpnju bila 346 eura/t, te je nastavila padati stoga je važno da Komisija otvori pitanje cjenovne razine koja treba biti postignuta da bi EK aktivirala mjere potpore sektoru. Željko Zadro ističe kako su cijene u Hrvatskoj bile još niže, oko 280-300 eura u odnosu na prosjek, što je katastrofalno za domaću industriju.

Cijene šećera u EU nakon ukidanja kvota toliko su smanjene da se čak i najkonkurentniji proizvođači bore kako bi pokrili svoje troškove, a cijene su sada na najnižoj razini u posljednjih 12 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close