Četiri mirovinska fonda uložila 530 milijuna kuna u dionice Leda

Autor: Danijela Jozić / VLM , 21. prosinac 2012. u 09:29
AZ, Raiffeisen, PBZ Croatia osiguranje te Erste Plavi među novim su dioničarima Leda

Mirovinci su upisali oko 70 posto novih dionica Leda, a raspodijelili su ih ovisno o svojoj tržišnoj snazi.

Četiri obvezna mirovinska fonda – AZ, Raiffeisen, PBZ Croatia osiguranje te Erste Plavi – novi su dioničari Leda s ukupno nešto više od 20 posto vlasništva. Mirovinci su tijekom ovotjednoga upisa novih dionica Leda "iskeširali" nešto više od 530 milijuna kuna, dok su "ostatak" do 750 milijuna kuna, koliko je ukupno prikupio Ledo, uplatili Croatia osiguranje i Agram te neki domaći i strani investicijski fondovi i brokerske kuće. Iako će točna raspodjela među novim dioničarima biti službeno poznata idućega tjedna, doznajmo da su mirovinski fondovi dionice Leda podijelili ovisno o svojoj tržišnoj veličini. Poslovni dnevnik tako je ugrubo izračunao da je najviše uplatio AZ fond, oko 212 milijuna kuna, dok je Raifeisen upisao dionica u vrijednosti blizu 160 milijuna kuna.

U Agrokoru zadovoljni
PBZ Croatia osiguranje, koji je jedini od mirovinaca već imao dionice Leda (oko 2,7%), uplatio je nešto više od 90 milijuna kuna, dok je Erste Plavi "iskeširao" oko 70 milijuna kuna za Ledove dionice. Konačno utvrđena cijena novih 93.750 dionica bila je osam tisuća kuna, a kako je u četvrtak poručeno iz same kompanije u priopćenju objavljenom putem Zagrebačke burze, "izdanje novih dionica provedeno je sa stopostotnom uspješnošću". "Ledo je iznimno zadovoljan transakcijom kojom je prikupljeno 750 milijuna kuna, što predstavlja najveću transakciju javne ponude vlasničkih vrijednosnih papira na domaćem primarnom tržištu kapitala ako se izuzmu javne ponude Ine i T-HT-a. Štoviše, trenutačno vrlo izazovno gospodarsko okruženje u kojem je transakcija provedena dodatno naglašava njezinu važnost i veličinu", poručili su iz te Agrokorove kompanije.

Novac ide Agrokoru
Svježih sto milijuna eura neće dugo biti na računu Leda jer će kompanija tim novcem od koncerna Agrokor preuzeti tvrtke Frikom u Srbiji te Ledo Podgoricu u Crnoj Gori. Ujedinjavanjem industrije sladoleda i smrznute hrane pod kapu Leda Agrokor želi ojačati poziciju te kompanije u regiji. Ledovi konsolidirani prihodi sad premašuju 2,1 milijardu kuna, uz neto dobit od 232 milijuna. Kako se navodi u prezentaciji investitorima uoči dokapitalizacije, plan je Uprave prihod Ledo grupe do 2016. povećati na 2,6 milijardi kuna uz dobit od 355 milijuna kuna. Nakon dokapitalizacije novi će dioničari Leda imati 30-ak posto dionica, dok će Agrokorov vlasnički udio biti oko 55 posto.  

Komentari (12)
Pogledajte sve

Pa fino podnesite kaznene prijave za stetu pocinjenu od strane mirovinnskih fond managera.

sprženo je pola milijarde kuna naših mirovina na dionice LEDA?!?! pa što ta HANFA radi? gdje je USKOK????

ha, ha… evo zašto večina nas neće imati mirovine… Baca se novac u dionice tvrtke čija vrijednost će od veljače ’13. ići isključivo prema dolje, a pogotovo nakon 01.7.’13.!

@harpija
haha nisam kupovao iz očitih razloga, ali sad mi je pomalo žao, jer da jesam sada sam mogao prodat uz dobru zaradu, ah ti mirovinci [emo_smijesak]

New Report

Close