Čelnik austrijske Erste grupe: Budite sretni što ne pričamo o Hrvatskoj

Autor: Ana Blašković , 01. kolovoz 2014. u 12:10
Andreas Treichl. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Andreas Treichl na predstavljanju polugodišnjih rezultata Erste grupe u Beču dgovorio je na par pitanja.

Čelnik austrijske Erste grupe Andreas Treichl na predstavljanju polugodišnjih rezultata u Beču za Poslovni dnevnik odgovorio je na par pitanja.

Niste puno naglašavali poslovanje u Hrvatskoj. Kako komentirate poslovanje i visoke rezervacije? Planirate li promjene menadžmenta? 

Nemamo namjeru mijenjati poslovne planove. Trenutna profitabilnost je naprosto odraz viših kapitalnih zahtjeva i ne implicira nikakav negativni razvoj događaja. Erste banka u Hrvatskoj posluje u teškom okruženju jer posljednjih godina nema ekonomskog rasta, ali dobro posluje ako gledate okruženje. Zadovoljni smo kolegama u Hrvatskoj. I još bih nešto naglasio; ovih dana prilično je dobro kad se o nekoj banci puno ne priča. Možete biti sretni zbog toga.

Ponovno se neslužbeno spominje vaš interes za akviziciju HPB-a. Možete li to potvrditi?

Jasno je da smo bili zainteresirani za HPB, dali smo i ponudu koju Vlada nije prihvatila. Ne izražavamo interes ako nešto nije dostupno za prodaju, a u ovom trenutku HPB se ne čini dostupnim.

S obzirom na ubrzano čišćenje, je li 2014. godina preokreta za Erste?

Tijekom proteklih godina bio sam vrlo oprezan kada su u pitanju predviđanja. Početkom srpnja objavili smo mjere s kojima se nadamo konačno ostaviti financijsku krizu iza sebe. Učinit ćemo sve u našoj moći da se u 2015. više ne bavimo posljedicama krize. Naši dioničari do sada su imali nekoliko bolnih i ružnih iznenađenja, ne s naše strane, nego iz drugih zemalja. Ako se pogorša kriza u Ukrajini i situacija u Rumunjskoj, morat ćemo mijenjati prognoze za čitavu Europu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

svima je hpb prilika osim nama samima.
jadno.

New Report

Close