Čekaju se ponude aranžera, je li IPO HEP-a moguć do listopada?

Autor: Jadranka Dozan , 22. veljača 2015. u 22:00
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i premijer Zoran Milanović/Slavko Midžor/PIXSELL

Poziv za ponude za posao savjetnika upućen je na desetak stranih i domaćih adresa prije petnaestak dana.

Famozni visoki izvori iz Vlade šalju oprečne signale o mogućem proljetnom tajmingu parlamentarnih izbora i javnoj ponudi dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP) najesen.

U pogledu procesa odlučivanja Vlada očito nije došla do čvrste točke s koje nema uzmaka. No, u slučaju HEP-a prvi su koraci prema operacionalizaciji plana IPO-a napravljeni. Na adrese desetak banaka (tvrdi se, šest stranih i toliko domaćih) još su pretprošli tjedan upućeni pozivi za ponude za posao savjetnika. Odabir se navodno očekuje do početka ožujka, a to je, kažu financijaši, i krajnje vrijeme za početak priprema želi li se dionice HEP-a na burzi izlistati do listopada. Valjda poučeni iskustvom i rizicima otvaranja projekata u izbornoj godini, iz nekih su investicijskih banaka ovih dana ipak propitivali ovdašnje kolege "je li to ozbiljan plan, ima li smisla da se javimo".

Sam postupak odabira savjetnika, međutim, ne utječe mnogo na podijeljena mišljenja investicijske zajednice o (ne)ozbiljnosti planiranja tog IPO-a, prema prvim signalima vrijednog barem pola milijarde eura. Ili, negdje unutar širokog raspona od pola do milijardu eura. Financijaši se mahom slažu da su uz starost postojećih elektrana HEP-u nužne investicije u nove kapacitete. Slažu se i da bi IPO bio dobar način financiranja, jer ulazak privatnih investitora (s 20-ak posto udjela) vjerojatno bi poticajno djelovao na "tržišnije razmišljanje" i kvalitetu upravljanja. No, kako kaže bankar s podosta međunarodnog iskustva, ozbiljan IPO "koji ne bi bio tek predizborna igra na narodno dioničarstvo" podrazumijeva međunarodnu ponudu i dvojno listanje (London i Zagreb).

S obzirom na proces izrada dokumentacije, ishođenja niza suglasnosti i komunikacije investitora to je, tvrdi, nemoguće kvalitetno izvesti u ovoj godini, a još manje do listopada. Dio domaćih burzovnih aktera željnih atraktivne svježe robe na tržištu (pogotovo u ozračju predizbornih računica) ne misli tako. U pola godine može se, kažu, odraditi i dvojno listanje jer "s Londonom imamo partnerski odnos". Iz redova najvećih igrača pak čuju se i opaske kako tzv. dualni listing kod HT-a i Ine zapravo nije pokazao osobite benefite, a u međuvremenu smo, kažu, ipak postali dio EU. Vrednovanje HEP-a s obzirom na nepovoljan portfelj elektrana i izrazitu ovisnost o hidrologiji, kao i pitanje koliko su projekti koji bi trebali biti dio investicijske priče u IPO-u lista realnih projekata, a ne tek lista želja, zasad su očito u drugom planu. Nezasluženo.   

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ako drzava bude imala pameti a trenutno je nema, onda treba prijenos energije izdvojiti u zasebno poduzece. Nakon toga treba napraviti procjenu vrijednosti te novonastale kompanije i na osnovu iste traziti partnera, koji bi na bazi 50:50 zelio uloziti u tu infrastrukturu. Znaci, sve dobivene novce od prodaje tih 50% kompanije treba reinvestirati u prijenosnu mrezu i popratne objekte. Samo tako ce se stvoriti podjednaki uvjeti poslovanja za sve krajeve . Bilo da se nalazite u Zagrebu, Slavoniji, na nekom otoku ili Dalmatinskoj Zagori. A HEP neka se bavi svojim core businessom, odnosno proizvodnjom energije.

Ima itekako razloga za IPO. HEP posluje profitabilono temeljem podizanja cijena.

apsolutno nikakvog razloga nema za IPO HEP-a jer HEP posluje odlično i državi donosi profit!
jedini razlog za IPO HEP-a bio bi jeftino populističko dobivanje predizbornih bodova (izbori krajem godine!!!) pri čemu će država tj. svi mi opet ostati bez jedne strateške tvrtke! što će onda SDP prodati? najprije INA, sad HEP, pa onda valjda vodoprivreda??
treba pod hitno organizirati novi referendum da se zaustavi populistička predizborna rasprodaja strateške državne imovine!!!!

New Report

Close