CA: Tajnici uprave plaća 27.000 kn bruto, a stjuardesi 6200 kn?!

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2013. u 10:59
Tri sindikata koji okupljaju dio osoblja Croatia Airlinesa u 6 sati započeli su štrajk; Photo: Marko Prpic/PIXSELL

U Croatiji Airlinesu tajnica uprave ima plaću oko 27.000 kuna bruto, a stjuardesa oko 6200 kuna – bruto, piše Večernji list.

U Croatiji Airlinesu tajnica uprave ima plaću oko 27.000 kuna bruto, a stjuardesa oko 6200 kuna – bruto, piše Večernji list.

To otkriva nova organizacija i sistematizacija rada te knjiga vrednovanja radnih mjesta koju je uprava hrvatske nacionalne aviokompanije donijela 1. travnja ove godine, piše list.

"A ta knjiga vrednovanja pokazuje da uprava na nekim plaćama u administraciji nije nimalo štedjela, dok s druge strane želi smanjiti primanja letačkog osoblja za koje tvrdi da je više nego dobro plaćeno. Novom organizacijom i sistematizacijom rada uvedeno je radno mjesto tajnika, odnosno tajnice uprave koja ima menadžerski ugovor. Naime, u knjizi vrednovanja za svako radno mjesto naveden je broj bodova koji se onda preračunavaju u bruto plaću. Uz radno mjesto tajnik uprave nisu navedeni bodovi nego piše – ugovor. Radnom mjestu član kabinske posade aviona pripada pak 3370 bodova, što znači oko 6200 kuna bruto. A to je oko 4500 kuna neto. Plaća stjuardesa još nešto naraste zbog dodataka za noćni rad, rad na blagdane… Radnih mjesta s ugovorom, dakle uz koja nisu navedeni bodovi, a riječ je o direktorskim mjestima, rukovoditeljima, menadžerima…, u novoj je sistematizaciji CA ukupno 28. Njima treba pribrojiti i ugovore predsjednika uprave Krešimira Kučka i člana uprave čija radna mjesta nisu navedena u knjizi vrednovanja", navodi se u tekstu.

 


Zbog štrajka izmjenjen je i red letenja, pa su tako 24 leta otkazana, a 22 leta su zamijenjena stranim kompanijama. 

Iako je jutros u šest sati počeo štrajk dijela osoblja Croatia Airlinesa, u zagrebačkoj zračnoj luci atmosfera je "pod kontrolom", javlja portal Vecernji.hr. Reporter Večernjeg lista na šalteru CA za kupovinu karata zatekao je desetak osoba kojima su zbog najavljenog štrajka triju sindikata (Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu)  zrakoplovi ostali na zemlji. Kažu, nisu znali za štrajk ni da su im letovi otkazani jer ne prate vijesti te traže da im tvrtka pronađe novi let. Na šalteru doznajemo da domaći putnici imaju više razumijevanja, a stranci traže povrat novca i knjigu žalbe.

U isto vrijeme, osoblje CA pred zgradom uprave u Buzinu i dalje ponosno drži transparente ''Prizemljite upravu da bi avioni letjeli'', ''Vežite se, propadamo'', ''Konja na magarca, s magarca na Kučka''. Portal piše i da su se članovi Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu s upravom su dogovorili da će umjesto najavljenih 27% otpustiti 17% zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close