CA nastavlja s otkazima i ljuti se na HZZO i Ministarstvo

Autor: Marija Crnjak , 10. svibanj 2013. u 16:29
Photo: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Unatoč rezultatima izviješća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o provedenoj kontroli masovnog bolovanja kabinskog osoblja Croatia Airlinesa…

Unatoč rezultatima izviješća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o provedenoj kontroli masovnog bolovanja kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, u hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku nastavlja se postupak otkazivanja ugovora o radu za 42 člana kabinskog osoblja, stoji u upravo pristiglom priopćenju iz Croatia Airlinesa u kojem se uprava nacionalnog avioprijevoznika obrušila i na HZZO i na Ministarstvo zdravlja.

"Poslodavac i dalje izražava sumnju da je 42 zaposlenika kabinskog osoblja u razdoblju 30. travnja  do 1. svibnja 2013. godine zlouporabilo institut bolovanja s ciljem organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj industrijskoj akciji. Rezultati istrage HZZO-a koju je kompanija danas primila poslije 10 sati, obuhvatila je ukupno 49 članova kabinskog osoblja, koje je otvorilo masovno bolovanje, a utvrđeno je da je 48 bolovanja bilo medicinski opravdano, dok jedna osoba bolovanje nije niti otvorila", kažu u Croatia Airlinesu

Štoviše, s obzirom na rezultate provjere HZZO-a, Croatia Airlines danas je uputio zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, dakle instituciji nadležnoj za nadzor rada HZZO-a, da se očituje o rezultatima provedene kontrole opravdanosti bolovanja za navedene članove kabinskog osoblja.

Zanimljivo je da Croatia Airlines traži savjete za preventivne mjera zdravstvene zaštite, koje bi se trebale poduzeti među zaposlenicima Croatia Airlinesa kako se slične bolesti ne bi opet ponovile u ovakvom masovnom obliku.

Od Ministarstva su također zatražili odgovor što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2013., jer na području grada Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici, kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili bilo kakva oboljenja.

"S obzirom da su dijagnoze bolovanja raznolike, a riječ je o glavoboljama, zuboboljama, ukliještenosti u leđima, virozama te „određenom medicinskom problemu“, poslodavac smatra kako su neistinite tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova o crijevnoj virozi kao glavnom razlogu bolovanja. Iznenadni odlazak 48 članova kabinskog osoblja na bolovanje unutar samo 48 sati izazvalo je sumnje u opravdanost bolovanja, ponajviše zbog toga što je prosjek bolovanja porastao čak osam puta u odnosu na dosadašnji prosjek od 6 bolovanja.", ističu u priopćenju.

Da u Croatia Airlinesu misle ozbiljno potvrđuje tvrdnja da su već s tržišta radne snage pozvali nove radnike da popune mjesta u sektoru kabinskog osoblja. To su osobe koje su već radile u kompaniji i sad prolaze proces obnove znanja kako bi se uskoro moglo planirati za letove.

"Zbog toga je netočna informacija da se raspisivanjem internog natječaja za člana kabinskog osoblja želi nadoknaditi mogući manjak raspoloživih posada, a u slučaju da se otkažu ugovori o radu za navedena 42 člana kabinskog osoblja.", zaključuje se u priopćenju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ustrajati na otkazima . Ne može CA , biti talac liječnika, koji
štiti pacijenta , ko da je njegov odvjetnik….a ne ozbiljan i savjestan
liječnik koji dijagnosticira stvarnu bolest i propiše stvarnu terapiju.
Liječnici su pobrkali svoju ulogu u liječenju……
Liječnici su pogriješili što su izmislili dijagnoze ……..
Nije svaka glavobolja za bolovanje, pa niti svaka viroza za ostati doma.
Bila bi najveća pogreška CA odustati od otkaza, čak i uz prijetnju stjuardesa.

HZZO trenutno – nema vremena za to. Ako niste znali- natječaji za reizbore
direktora Područnih ureda su završeni- i svi nestrpljivo čekaju / a i mi /
da vidimo- tko će zasjesti u vruće fotelje!

SVI IZ UPRAVE CA ZBOG OTKAZA STJUARDESAMA MORAJU NA REKTALNI PREGLED

http://www.poslovni.hr/hrvatska/stjuardesa-morala-na-rektalni-pregled-za-dokaz-viroze-240195 [poslovni.hr]

Pošteno bi bilo da oni mangupi koji su stjuardesama dali otkaze , ako izgube sud ,(a izgubit će 100 %) i plate stjuardesama milionsku odštetu iz svojeg vlasništva .

Što je tu sporno , stjuardese imaju urednu liječničku dokumentaciju ?

Prvo su trebali dokazati liječnicima…

U zapadnom svijetu se često događa da nezadovoljnu posadu brodova zamijene s Filipincima koji su spremni raditi za mnogo manju plaču!

New Report

Close