Britansko gospodarstvo poraslo za 0,8 posto u trećem kvartalu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2013. u 13:26
Thinkstock

U statističkom uredu ističu da su svi segmenti u trećem tromjesečju očitovali prilično snažne rezultate.

Britansko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo za 0,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je njegov najbrži rast od 2010. godine, objavio je u petak britanski statistički ured (ONS).

Time je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) drugog najvećeg gospodarstva Europske unije blago ubrzao u usporedbi s drugim tromjesečjem kada je gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazuju podaci ONS-a.

U statističkom uredu ističu da su svi segmenti u trećem tromjesečju očitovali prilično snažne rezultate, prenio je britanski BBC.

Pritom se posebno ističe sektor graditeljstva, koji je porastao 2,5 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, što se pripisuje i novim programima poticajnih mjera britanske vlade u vidu hipotekarnih jamstava. Taj segment gospodarstva bilježi tako rast drugo tromjesečje zaredom, nakon prilično promjenjivih rezultata u prošloj godini.

Značajan rast zabilježen je i u prerađivačkom sektoru, od 0,9 posto, a u stopu ga slijedi i uslužni sektor, inače zaslužan za tri četvrtine ukupnih aktivnosti u britanskom gospodarstvu, s rastom od 0,7 posto, pokazali su podaci ONS-a.

Ministar financija George Osborne u kratkom je komentaru na Twitteru objavio kako novi rezultati pokazuju da je teški trud Britanije počeo donositi rezultate i da je zemlja na putu prema prosperitetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close