Britanac ‘stopira’ nova fontana, bit će nam to – 86.

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2016. u 11:54
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Fontana bi, pak, trebala niknuti do kraja godine, čime će ih Zagreb u 2016. dobiti čak šest. Tri pored NSK i ona u Radničkoj završene su, a fontana u Jagićevoj bit će gotova za nekoliko dana.

Asfaltiranje ceste i parkirališta sa sjeverne strane Britanskog trga, na križanju Kukuljevićeve i Nazorove, trebalo je biti gotovo još 25. srpnja, no radovi su prekinuti. Postavljen je samo jedan sloj asfalta, a dio površine stoji raskopan, pa se mnogi pitaju gdje je zapelo. A uređenje je prekinuto zbog naknadne odluke gradonačelnika Milana Bandića da se ondje sagradi fontana. Projekt je u izradi, pa će se radovi nastaviti kada bude završen, objavio je Večernji list.

Parkiralište s 20-ak mjesta će se, kažu, ukinuti, a ondje će se urediti zeleni otok i time produžiti pješačka zona. Osim fontane, postavit će se klupe i zasaditi drveće, a nakon što je s Britanca nestao dio obrtnika jer Bandić ne želi da “Ilički plac bude sajmište na Jakuševcu”, sprema se i nova odluka o terasama na sjevernome dijelu trga kako bi se ujednačile.

Fontana bi, pak, trebala niknuti do kraja godine, čime će ih Zagreb u 2016. dobiti čak šest. Tri pored NSK i ona u Radničkoj završene su, a fontana u Jagićevoj bit će gotova za nekoliko dana. Ona na Britancu, pak, trebala bi biti – 86. u gradu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ulice i ceste kao u nekim ratnim zonama, u centru je loše a što dalje ideš van grada (a pripada gradu) to gore i jadnije. Škole izvana i iznutra izgledaju kao trećesvjetske, takvo nam je i gradivo (plus nastavnici) i obrazovanje – pa izgledi za budućnost. Što visi, to otpada. Urbana slika grada potpuno neuravnotežena i neplanska (dobrim dijelom nedostaje elementarna infrastruktura i to u 2016. god.), ne prate se trendovi – nesustavna urbanizacija. Neki projekti “čekaju” godinama, neki desetljećima. Prirez veći do 3x od ostalih općina i gradova u državi. Cijene nestvarno visoke za ono što se nudi (isto vrijedi i za prirez). Grad danas nudi isto kao i prije 15 – 20 godina, samo je sve puuuuno skuplje i svako sr….e se naplaćuje dodatno. Životna kvaliteta i standard nisu ništa viši od prije 15 – 20 godina. Pretpostavljam da je odgovor na sve – fontane (vidi cijene) i šoping centri (puno njih za populaciju koja jedva krpa kraj s krajem).

21. stoljeće, pišemo 2016. godinu, grad je Zagreb, u kojem dobar dio onih, koji plaćaju račune, porez i prirez tom istom gradu, još nema priključenu elementarnu, funkcionalnu infrastrukturu. To dakako nije potrebno i bitno, bitne su fontane (prati li netko cijene tih fontana – izgradnja i jeftina hrvatska radna snaga). Fontane ne dižu životni standard, fontane neće privući turiste u grad. Fontane ne vraćaju uloženo. S obzirom na cijenu pojedinih fontana se ponovno postavlja pitanje, jesu li one pozlaćene, imaju li ugrađene stanove, podzemne garaže (možda i radna mjesta)? Nisu ovdje samo promašeni prioriteti, puno toga je promašeno u cijeloj priči. Graditi fontane i prodavati ledine (za šoping centre, kojih ima daleko previše u Zagrebu – da bi kupovao prvo moraš imati čime trošiti) je očigledno jedino što se zna, ali živjeti u gradu i ne znati koji su prioriteti svakog grada i što daje dodatnu vrijednost i što diže kvalitetu života, to je već malo žešća stvar za neke. Ali bitno da se dotični vide uz bok gradovima kojima Zagreb nije ni do koljena. Trošenje bezveze, lupetanje, dokazivanje nestručnosti, prodavanje magle itd. itd. – možeš to ne baš pametnim građanima, kojih je nažalost puno i to sve za 3x veći prirez i barem toliko puta veće cijene. Zagreb ne nudi apsolutno ništa više ili bolje za taj porez i te cijene u odnosu na ostatak Hrvatske ali svejedno se ponavlja mantra “Preslikat ćemo model Zagreba na Hrvatsku”.

New Report

Close