Brazil zainteresiran za gradnju brodova u Hrvatskoj

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 03. srpanj 2013. u 09:48
Antonio de Aguiar Patriota, brazilski ministar vanjskih poslova s ministrom Vrdoljakom/PIXSELL

Novi vlasnici hrvatskih brodogradilišta s brazilskim ministrom vanjskih poslova na sastanku koji je organizirao Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Novi vlasnici hrvatskih škverova jučerašnji dan proveli su u društvu brazilskog ministra vanjskih poslova nadajući se poslovima na tržištu koje ulaže milijarde.

Sastanak na vrhu organizirao je resorni ministar Ivan Vrdoljak iskoristivši posjet Antonia de Aguiar Patriote za gospodarsku diplomaciju. Danko i Nenad Končar, Tomislav Debeljak i predstavnici drugih brodogradilišta održali su sastanak s brazilskim ministrom kako bi pokušali otvoriti suradnju u gradnji brodova i naftnih platformi. "Organizirat ćemo sastanak dviju Vlada u Brazilu i pokušat ćemo pojačati dijalog među dvije države. U ovom trenutku mogu najaviti sastanak u rujnu na kojem se može dogovarati i tehnička suradnja", kazao je Patriota nakon sastanka. I dok je Patriota bio vrlo suzdržan u službenim izjavama, vlasnici brodogradilišta bili su optimistični nakon sastanka.

"Poslovi takve veličine ne dobivaju se preko noći, a narudžbe kakve treba Brazil dovoljno su velike da spase cijelu domaću brodogradnju", kazao je Mateo Tramontana, direktor Brodotrogira. Neslužbeno se moglo doznati da su se na sastanku otvorile i teme suradnje na polju turizma i prehrambene industrije, a ministar Patriota istaknuo je da su dvije ekonomije bliske po načinu poslovanja. Ministar Vrdoljak optimističan je jer Brazil traži partnere, ali poručuje da je na vlasnicima škverova da ugovore i konkretni posao. Brazil je već druga zemlja koja se otvara za suradnju hrvatskoj brodogradnji, nakon Gane, koji su nakon suradnje otvorene putem Ministarstva gospodarstva od brodograditelja naručili 20 manjih brodova. 

Interesi

Poljoprivreda i energija

Brazilski ministar Antonio de Aguiar Patriota Prvi je brazilski visoki dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku, a susreo se i s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. "Ulaskom u EU Hrvatska postaje jedan od strateških partnera Brazila", kazao je Patriota i naglasio kako je osim za suradnju s hrvatskim hrvatska brodogradilištima, Brazil zainteresiran i za trgovinu poljoprivrednim proizvodima i energijom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je najbolji ministar nove Hrvatske. Prvo su bili ulagači Katarani, sada Brazilci, koji su slijedeći?. Za šest mjeseci ćemo znati kada ovu storiju sa Brazilcima zaboravimo.[emo_smijeh]

pa sve je to vrlo jasno. Sada treba otici kod direktora Jadrolinije, bivseg LONCARA i njegovog prvog pomocnika u lopovluku ANTICA i ispitati svu njihovu imovinu. Onda treba otici kod IVICA onog koji ima DALMONT i kod njega napraviti isto.A iza toga treba otici kod svih onih u poreznoj koji su imali u svojim ladicama sve ovo i prije nego je direktro Elektromehanike umro, jer ga sada mozete povuc za onu stvar. Na kraju treba otic u brodogradiliste CRES i cijeloj upravi napraviti reviziju imovine, ali i njihovim bivsim i sadasnjim zenama ali i ljubavnicama. A onda treba otici u drzavnu poreznu i jebat sve HDZovce na vlasti od 90ih naovamo koji su dozvolili tu pljacku. A i Vi u listu se iscudjavate ko pura govnu a sve ste ovo znali i sve ste ovo zataskavali i niste htjeli o tome pisati. SMECA

New Report

Close