Bračni par Lovše Hrvatskoj duguje gotovo 800.000 kn poreza

Autor: Irena Divković Milanović , 10. lipanj 2013. u 14:06
A. Lovše samo je jednom istupila u javnosti, u promo intervjuu sa suprugom za uvoznika ljekovitih preparata/Mediaspeed.net

Anita Tunjić Lovše duguje 340 tisuća kuna poreza na nekretninu, a ima vilu od 15 milijuna dolara na Floridi i jahtu u Monaku od 8,6 milijuna eura.

Zagrepčanka Anita Tunjić Lovše, supruga jednoga od najbogatijih Slovenaca Tomaža Lovšea, na listi je hrvatskih poreznih dužnika. Na dan 26. travnja njezin dug od poreza na promet nekretnina bio je 340.955,29 kuna.

Na istoj je neslavnoj listi i ime njezina supruga, vlasnika Dinersa za Sloveniju i Italiju, koji duguje 449.867,72 kune poreza na dobit i poreza na dodatnu vrijednost. Lovšea zacijelo od za nj mizerna poreznog duga sada više muče druge brige: Banka Slovenije blokirala je Diners kartice, a Lovše vlasničke udjele u slovenskom i talijanskom Dinersu drži preko fantomskog off shore poduzeća Findale Enterprises, registriranog na Karibima, odnosno Britanskim Djevičanskim otocima. Preko te tvrtke bio je 20-postotni vlasnik i hrvatskog Dinersa, kojeg je sa suvlasnicima (pokojni Žarko Kraljević, odvjetnik Marijan Kraljević) prodao bečkoj Erste banci, procjenjuje se za 110 milijuna eura. 

Samozatajna Zagrepčanka
Gospođa Lovše samo je jednom istupila u javnosti, i to u zajedničkom promotivnom intervju što su ga suprug i ona dali na službenim web stranicama jednoga slovenskoga uvoznika ljekovitih preparata i mineralnih dodataka. Premda bi danas s pravom mogla ponijeti titulu jedne od najbogatijih Zagrepčanki, nema je u hrvatskim medijima. Život joj se odvija na transkontinentalnim letovima, između života u vili na obalama Meksičkog zaljeva kupljenoj za 14 milijuna dolara te stana i jahte u Monaku. A prije nego što je udajom stigla na najmondenije svjetske destinacije živjela je u skromnoj radničkoj dvokatnici na spoju Folnegovićeva naselja i Žitnjaka. Danas je vlasnica luksuzne zagrebačke nekretnine. U njezinu je vlasništvu, naime, 59-posto urbane vile u Šestinskom dolu, ukupne površine 611 kvadrata s pripadajućim zemljištem. No, na njezinu suvlasničkom dijelu stavljena je jedna ovrha Republike Hrvatske zbog duga od 113.550 kuna te još jedna od 135.775,20 kuna. Prva je upisana u veljači 2009., a druga temeljem Rješenja Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 24. travnja 2012., točnije na ovrsi. Ne znamo je li do te ovrhe došlo temeljem poreznog duga ili nečeg trećeg jer Anita Lovše nije željela odgovoriti na naš upit. Njezino se ime može pronaći i u trgovačkom registru Hrvatske. Osnivačica je tvrtke Premier Adria 1  te direktorica tvrtke Ditiramba.

Obje imaju sjedište u Rogoznici pokraj Primoštena, a bave se iznajmljivanjem ekskluzivnih plovila. Anta je bila navedena kao kontaktna osoba i na web stranici Premier Yacht Adria, slovenske tvrtke njezina supruga Tomaža. No, ta stranica više nije aktivna budući da Lovše nautičke usluge obavlja i oglašava preko svoje druge ljubljanske tvrtke T. F. Lovše.  Premda je imala poslovnih iskustava u nautici, na LinkedIn profilu pod poslovno iskustvo navela je samo floridsku tvrtku Resort of Naples At LLC te da se bavi kozmetikom. Na tom profilu nije navela kako je tvrtka, nakon manje od dvije godine rada likvidirana. Inače, na jednom je ekskluzivnom nautičkom portalu oglašena i kao prva stjuardesa luksuzne jahte Anita, koja je u vlasništvu njihove privatne tvrtke.  Pokrenula je biznis i u SAD-u. Na njihovoj floridskoj adresi u Naplesu registrirala je 2011. tvrtku Resort of Naples. Uz nju, osnivači su floridski odvjetnik Thomas III Conroy, koji vodi poslove i za Tomažovu tvrtku, te kao direkorica i kontroverzna energetska savjetnica iz Slovenije Špela Peternel. 

Floridska investicija 
Kad sam u rujnu 2011. u najtiražnijem slovenskome dnevniku objavila priču o kupnji luksuzne vile od 14 milijuna dolara u floridskom Naplesu preko off shore tvrtke DC Invest te podatak da je kao osnivač i direktor Tomaž Lovše umjesto ljubljanske upisao adresu u Monaku, šira je slovenska javnost bila u šoku. Lovše je tada, naime, bio predsjednik Slovenskog skijaškog saveza i tamošnja javnost još nije imala cjelovitu predodžbu o razmjerima njegova bogatstva, a još manje o tome da njegov dobar dio potječe od bjekstva u porezne oaze. Investicija u luksuznu vilu na obali Meksičkog zaljeva, u gradiću koji nazivaju kraljevskim draguljem Floride, podignula ga je još više na ljestvici slovenskih bogataša. Tadašnja službena procjena vrijednosti te nekretnine iznosila je 14 milijuna dolara, a isto ju je toliko i Lovše platio u ljeto 2009. godine.Kupio ju je preko tvrtke DC Invest LLC koju je 2009. registrirao na Floridi. U trgovačkom registru navedeno je da je riječ o kompaniji sa sjedištem u  Naplesu. Upisan je i ovlašteni agent J. Thomas Conroy, odvjetnik iz Naplesa. Lovšeova je uloga u tom društvu s ograničenom odgovornošću dvostruka: upisan je kao osnivač te menadžer.

Uz Lovšeovo ime pisala je i adresa: 19 rue des Speleunges, Monaco. Iz američkih registara doznala sam da je vrijedni kompleks Lovše kupio za 14 milijuna dolara od Connie i Toma Gallowaya, bogatog bračnog para iz Louisiane koji je inače u Naplesu utemeljio vinski festival te organizao brojna VIP događanja. Lovšeovi nisu bili zadovoljni zatečenim luksuznim interijerom, pa su vilu renovirali nakon kupnje. Za uređenje su angažirali glasovitog tamošnjeg dizajnera interijera poznatog kao Steven G. (od Gurowitz). Lovše tu kupnju naziva investicijom i transakcijom svoga američkog Real Estate Funda. Iako je naglasio kako to nije njegova jedina investicija preko DC Investa, unatoč pomnoj potrazi, ni u jednom američkom registru nisam pronašla ni najmanjeg traga da je Lovše osim u Naples igdje drugdje investirao u SAD-u. Lovše je inače u komunikaciji inzistirao da tu tvrku tituliramo kao nekretninski fond premda je DC invest u trgovački registar upisan kao LLC (društvo s ograničenom odgovornošću). 

Poslovni partneri
Lovšeov Findale Enterprises B.V., preko kojeg drži vlasništvo nad slovenskim i talijanskim te nekoć i hrvatskim Dinersom, ima sjedište u Tortoli na Britanskim Djevičanskim otocima. Druga porezno olakšavajuća Lovšeova poslovna zona je Luksemburg. U e-mailu mi je potvrdio kako je tvrtka Findale Enterprises S.A. (Société Anonyme) njegova. Luksemburški Findale zapravo je denominirana tvrtka C.E.P.A. (Compagnie Européenne de Participations S.A.). Ovlašteni predstavnik te tvrke prije je bio Britanac Alastair M. Cunningham s adresom u ciparskoj Nicosiji. On je inače ranije djelovao iz porezne oaze Shark otočja, no kad je tamo klima postala nepovoljna za zastupnike fantomskih tvrtki (bio je direktor u njih čak 573),  poslovanje je  prebacio u poreznu oazu na Mediteranu). U vrijeme dok je bio predsjednik Američko-slovenske gospodarske komore, Lovše je u CV upisao kako je poslovnu karijeru počeo s američkim biznismenom Thomasom R. DiBenedettom.

U SAD-u je taj poduzetnik poslovne aktivnosti iz Bostona proširio i na Floridu te na druge američke savezne države, no ni u jednoj od tih tvrtki Lovše nije bio registrirani zastupnik. DiBenedetto je na Forbesovoj ljestvici, a poznat je i kao suvlasnik talijanskog nogometnog kluba A. S. Roma. Kad sam pitala Lovšea je li američko-talijanski poduzetnik zaslužan za njegov poslovni uzlet, odgovorio mi je kako je riječ o korektnom poslovnom čovjeku kojeg je upoznao u Bostonu 1991. na prijamu za Vaclava Klausa organiziranom na Harvard Collegeu. Isprva moja komunikacija s Lovšeom nije tekla glatko. Kad sam mu poslala e-mail s nekoliko upita te obavijest da pripremam prošireno izdanje knjige "Kondo kondo", koja se bavi nekretninama elite s prostora bivše Jugoslavije te da ću u novom izdanju i njega spomenuti, odgovorio je kako me on ne bi trebao zanimati jer su u fokusu moga interesa Hrvati. Podsjetila sam Lovšea kako je u hrvatskom trgovačkom registru osim Dinersa djelovao kroz tvrtke Peko Zagreb, Pekostyl, Comar Adria – kasnije Premier Yachts Charter, Peko Dal, Nautica Management, a u nautičkom segmentu je aktivan i danas. 

Nekretninski fond – tvrtka
Poslala sam mu upit o investicijama u SAD-u, te ga pitala je li s bivšim partnerom iz hrvatskog Dinersa Žarkom Kraljevićem bio ulagač u farmaceutsku industriju u SAD-u. Promptno je odgovorio da nije. Budući da sam njegovo ime pronašla i u registru "izgubljene imovine" na Floridi s adresom u Coconut Groveu, pitala sam ga i za to. Rekao je da je očito riječ o nekom čeku, povratu poreza, koji je "zalutao" od računovođe. Zamolila sam ga da mi potvrdi autentičnost njegova potpisa na jednom američkom dokumentu. Odmah je potvrdio autentičnost, ali kako nije znao o kakvom je papiru riječ, tražio je da mu pošaljem cijeli dokument. Poslala sam mu izvadak iz floridskog trgovačkog registra za DC Invest. Lovše je odmah odgovorio kako je riječ o njegovu nekretninskom fondu u Americi. Zamolila sam ga da mi potvrdi kako su i ostale transakcije DC Investa (kupnja nekretnine, kredit te renoviranje vile u Naplesu) autentične te sam mu priložila dokument iz kojih se vidi da se isti dokument posve legalno može nabaviti preko interneta za simboličan iznos od nekoliko dolara.

Nakon što je zaprimio taj materijal, Lovše je potvrdio kako je u slučaju nekretnine riječ o njegovoj investiciji, i to ne jedinoj u SAD-u preko spomenutog fonda DC Investa LLC (zapravo tvrtke s ograničenom odgovornošću). Na mogućnost da njegova nekretnina sada vrijedi gotovo upola manje nego kad ju je kupio, odnosno da se prodaje za 15,8 milijuna dolara, Lovše je skočio na zadnje noge. "To nije točno, odbio sam ponudu od 18 milijuna dolara. Ono što se na internetskim sajtovima navodi kao vrijednost nije točno. To je za mene posve nebitno! Kada je Dow Jones 14000, ja prodajem za 22 milijuna. Dotad ništa… Ako svijet ide gore, ja ću biti O.K. Ako je Sudnji dan, nitko ne zna što će biti. Ali najam stoji. Zasad…", zaključio je Lovše. Kada sam dijelove te komunikacije objavila u Slovenskim novicama, tamošnja je javnost bila zgranuta  njegovom bahatošću. U svakom slučaju, ako vilu plaćenu 14 milijuna dolara bračni par Lovše uspije prodati za 22 milijuna, zacijelo će ih to još više vinuti prema vrhu slovenske, ali i hrvatske ljestvice bogataša.A kako su se na sva naša pitanja vezana uz porezni dug supružnici Lovše oglušili, ostaje nepoznanica planiraju li iz svog floridskog ili monegaškog raja namiriti porezne obveze u Hrvatskoj. 

* © Irena Divković Milanović/Poslovni dnevnik; U slučaju prenošenja teksta obvezno navesti autora teksta i originalni link na tekst na www.poslovni.hr

Ni čarter im više ne ide

Ekstravagantna investicija 

U kneževinu Monako vodi nas druga priča o bogatstvu Anite i Tomaža Lovšea. O tome svjedoči i jedan web oglas: "Tjedni čarter na superluksuznoj jahti Anita sa 20 posto popusta. Prilika, bukirajte po cijeni od 76.000 eura u sezoni i 72.000 u posezoni". Tim je riječima oglašena mogućnost tjednog najma 34-metarske morske ljepotice. Superjahta Anita bila je u ponudi međunarodne kompanije Edminston, specijalizirane za iznajmljivanje luksuznih plovila, s glavnim sjedištem u Monaku. Da je kriza uzela danak i na tržištu luksuza, svjedoči podatak kako se Anitu dvije sezone zaredom moglo unajmiti za 90.000 eura na tjedan. Vjerojatno su i sami vlasnici raskošnog plovila Anita i Tomaž Lovše podcijenili razmjere globalne krize kad su se upustili u ekstravagantnu investiciju. 

Anitino ime na ručnicima…
Kad su se počastili jednom od najluksuznijih jahti prestižne marke leopard, koju je Cantiere Arno 2006. proizveo za Rodriguez grupu, i dali joj ime Anita, sad već bivši predsjednik Skijaškog saveza Slovenije vjerojatno nije mislio kako će imati problema s pronalaskom klijentele dubokog džepa. Prije tri godine samouvjereno je izjavljivao kako je ne namjerava prodati te da na njoj provodi mjesec dana u godini. Budući da žive na relaciji Monako – Florida i kreću se među elitom, iz te su zvjezdane perspektive mogli lako zamisliti potencijalne čarter korisnike spremne ostaviti bogatstvo za tjedan plovidbe zapadnim Mediteranom i Jadranom, što je ruta na kojoj je tada plovila Anita. "Kombinacija komfora i čuda moderne tehnologije, dostupna za devet gostiju, s prostranim spavaćim kabinama, dva salona opremljenim najboljim plazmama te zvučnim sustavom, satelitskom vezom, internetom, sunčalištem, a tu je i posluga kojoj samo treba ranije naznačiti navike gostiju kao i njihove gastronomske preferencije", stajalo je uz oglas. 

Najam jahte dopuštao je i posebni dogovor VIP transporta gostiju na jahtu i s nje. Da se jahta u prestižnom talijanskom brodogradilištu radila specijalno za obitelj Lovše, potvrđuje i činjenica da je Anitino ime izvezeno na tekstilnim površinama, uključujući i detalje poput ručnika, deka na palubi….  Premda je svojedobno medijima iz Lovšeova Dinersa poručeno kako je jahta povjerena na čarter prestižnoj kompaniji Edminston, internetska pretraga otkrila je kako su u sezoni 2011. i neki druge čarterske kompanije pokušavale pronaći kupce dovoljno duboka džepa za tjedni najam. Da su se suočili s teškoćama, svjedoči i last minute diskontna ponuda. Jahta Anita para Tunjić-Lovše vrijedila je oko 8,6 milijuna eura kada je nabavljena. 

Kontroverzni gosti
Lovše je u Sloveniji zastupnik i Comar jahti preko tvrtke Comar Adria sa sjedištem u ljubljanskom WTC-u. Čarterom jahti bavi se i preko tvrtke T. F. Lovše, koja se svojedobno našla na meti kriminalista zbog sumnji na utaju poreza. Preko te tvrtke registrirao je web stranicu Premier Yacht Charter, u ponudi ima jahte tipa Grand Soleil te jednu Mangustu. Nije nepoznanica da je Lovše na superjahti Anita ugostio i bivšu slovensku ministricu policije Katarinu Kresal te njezina partnera odvjetnika Miru Senicu, koji je nedavno bio uhićen u sklopu istrage o Hypo transakcijama povezanim s nekadašnjom 'građevinskom barunicom' i direktoricom propalog Vegrada Hildom Tovšak.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Dakle to su naši budući investitori koji će na pokazat način poslovat u hr.


gdje je sad tu prvana drzava, linic i ostala uskok i kompanija?????????????????????????????????????????????????

umorio se komunista od progona malih dužnika građana, poznato je iz njegovog načina ratovanja, da udara iznenada na manje i slabije grupe neprijatelja, te se nakon pljačke povlači u svoje prirodno stanište, dok se pred jakim i velikim dužnicima povlači kao ćuko u kućicu

Treba mu nabiti poreznu stangu u debelo lopovsko dupe. Ali tip je vec gadno spusio – uzeli mu licencu za Diners u Sloveniji…Mislim, gadno je shiebao

gdje je sad tu prvana drzava, linic i ostala uskok i kompanija?????????????????????????????????????????????????

New Report

Close