Boljim liječenjem do 2 mlrd. kuna uštede

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. listopad 2015. u 21:59
Dario Rahelić, specijalist interne medicine/ Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskoj oko 250.00 oboljelih.

Dario Rahelić, specijalist interne medicine sa KB-a Dubrava prisutne je uputio u lokalne i globalne negativne trendove vezane uz šećernu bolest, u sklopu stručnog predavanja na temu Dijabetes – epidemija 21. stoljeća. Pejorativni opis epidemijske bolesti, dijabetes nosi zahvaljujući podacima koji svjedoče da svake tri sekunde jedna osoba oboli, dok svakih šest jedna osoba premine od posljedica i komplikacija bolesti.

Da je riječ o posebnom društvenom i ekonomskom problemu pokazuju i podaci Međunarodne dijabetološke federacije o 387 mil. osoba s dijagnozom šećerne bolesti na svjetskoj razini, dok se do 2035. očekuje rast na 590 milijuna. Bez pravovremenog otkrivanja bolesti i liječenja 5,3 milijuna ljudi svake godine umire od dijabetesa.

Upozoreno je i da je šećerna bolest vodeći uzrok sljepoće u radno aktivne populacije, a dva do četiri puta povećava rizik od srčanožilnih bolesti i moždanog udara. "Hrvatska i registar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bilježe 250.000 registriranih osoba s dijagnosticiranom šećernom bolesti, pri čemu njih samo 38% postiže željene ishode liječenja. Intenzivni pristup te pojačanja kontrola bolesti i lijekova dovela bi do ušteda i bolje kvalitete života oboljelih – riječ je o iznosu od 2 mlrd. kuna ušteda", kaže Rahelić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close