Bolja rejting prognoza dobra vijest i za moguću obveznicu

Autor: Marina Biluš , 24. rujan 2017. u 22:00
Ministar financija zadovoljan izvješćem S&P-a/Igor Šoban/PIXSELL

Novo izvješće S&P-a stiglo u vrijeme vaganja novog izdanja kroz koje bi se restrukturirao dug cestara.

Analitičari  Standard & Poor'sa su se odlučili kroz unapređenje naših izgleda sugerirati da je Hrvatska vrlo blizu sljedećeg koraka – poboljšanja rejtinga.

Zadovoljan sam što su ponovno prepoznati napori i rezultati ostvareni na području javnih financija. Ovo više nije kratkoročni trend. Već imamo dvije godine kontinuirano dobre pokazatelje u javnim financijama – povijesno niske razine deficita, u prvoj polovici godine čak i blagi suficit proračuna opće države, a nastavljamo i trend smanjivanja javnog duga.

Tim je riječima ministar financija Zdravko Marić komentirao novu analizu ove rejting agencije u kojoj se Hrvatskoj, uz zadržani dugoročni bonitet Hrvatske na 'BB" i kratkoročni na "B", izgledi popravljaju iz stabilnih u pozitivne. Marić smatra da su očekivanja S&P-a o smanjivanju udjela hrvatskog javnog duga u BDP-u na 75% do 2020. itekako realna. To je naš važan scenarij, a činit ćemo sve da budemo i bolji, kaže ministar.  

Marić je spomenuo kako su, s obzirom na situaciju na financijskim tržištima i kotiranje hrvatskih obveznica, neki analitičari čak i očekivali da bi u već sada moglo doći i do popravljanja rejtinga za jedan stupanj. No on je u takvim ocjenama ipak suzdržaniji.  Ipak, optimističnije izvješće S&P-a nije nevažno za nastup na financijskim tržištima. Može se promatrati i kao dobra, mada ne i presudna, vijest za moguće novo, ino izdanje obveznice u koje će Hrvatska najvjerojatnije krenuti do kraja godine, ali ne prije studenoga.

Cilj je njime krenuti i u restrukturiranje duga domaćih cestarskih kompanija koji premašuje pet milijardi eura. Kako neslužbeno doznajemo, razmatra se opcija otplate dijela duga međunarodnim bankama koje su i same inicirale zatvaranje obveza, i upravo se za tu operaciju "važe" novo obvezničko izdanje. Drugi dio duga značajno bi se restrukturirao uz produljenje ročnosti, dok se treći ne bi dirao. No, kako je u igri izdanje uz jamstvo Svjetske banke, što na financijskom tržištu nije uobičajena konstrukcija, detalji aranžmana još se "seciraju" i u njega se, potvrđeno nam je neslužbeno, neće ići dok situacija na tržištu ne bude idealna. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Obrnuto 🙂 kad dođemo do BBB idemo natrag na B

Čovječe drugim državama lete rejtinzi bez puno priče a kod nas cijela godina iznimnih pokazatelja rasta industrije i BDP-a je bila dovoljna da nam samo promijene izglede, iz negativnih u stabilne pa sad na pozitivne, taman kad se docepamo jednog B opet će kriza i natrag na BBB

Bravo, Marić! Puna podrška!

New Report

Close