Blagi pad proizvođačkih cijena u srpnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2013. u 09:54
Thinkstock

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u srpnju na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini zadržale stabilnost.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u srpnju su bile 0,1 posto niže nego u lipnju, te ujedno 0,1 posto niže nego u srpnju prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u srpnju na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini zadržale stabilnost.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u srpnju su u odnosu na lipanj porasle za 0,3 posto. U odnosu na prošlogodišnji srpanj, bile su više za 0,6 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali u srpnju na stranim tržištima bile su više 0,3 posto u odnosu na lipanj, dok su prema srpnju lani niže za 1,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u srpnju su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 0,8 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 1,5 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, a u prerađivačkoj su industriji zadržale stabilnost.

Na godišnjoj razini, u srpnju su cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 6 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,5 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 10,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close