Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži: Jarnjak je bio glavni operativac

Ivo Sanader, Fimi media. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Ivo Sanader, Fimi media. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno.

Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži Mislav Banek posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je sve poslove tada vladajuće stranke vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom tjedno. Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva.

Banek tvrdi da mu je bivši glavni tajnik, koji je u zamjenu za svjedočenje dobio oprosnicu od kaznenog progona u ovom slučaju, dozvolio i suradnju s Fimi medijom, agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera.

Banek, međutim, tvrdi da nikada nije čuo za bilo kakav crni fond ili plaćanje mimo računa, kao ni da je HDZ surađivao s Fimi medijom. Ipak, kazao je da je s agencijom Nevenke Jurak dva ili tri puta surađivala stranačka mladež. "Obratio sam se glavnom tajniku koji mi je dao odobrenje i uputio me Branki Pavošević. Ne znam je li me ona poslala Nevenki Jurak ili je to učinio Mladen Barišić", posvjedočio je Banek ističući da o suradnji s Fimi medijom nikada nije razgovarao sa Sanaderom.

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno. "Odluke su se donosile na predsjedništvu, a Sanader je samo davao prijedloge", kazao je svjedok. Ustvrdio je i da je predsjedništvo stranke imalo puno povjerenje u rizničara Barišića i blagajnicu Pavošević koji su za razliku od Sanadera priznali optužbe za izvlačenje novca preko Fimi medije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve